28. března 2013 bude veřejně zahájen projekt rekonstrukce Rybovy ulice

24.03.2013 09:58

Ve čtvrtek 28. března 2013 se v zasedací síni Městského úřadu v Rožmitále v 10 hodin uskuteční veřejné zahájení projektu nazvaného Rekonstrukce a modernizace místních komunikací. Až projekt v září skončí, bude rekonstruována ulice Pod topoly s vyústěním na Bezděkovskou  a kompletně rekonstruována ulice Rybova procházející také Starým Rožmitálem. Rekonstrukce v hodnotě 15 milionů Kč je převážně financována Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

O této stavbě jsme již dvakrát informovali, a to 9. prosince a 13. února. Obě zprávy si můžete znovu přečíst na: https://www.staryrozmital.cz/news/rybova-ulice-se-pristi-rok-oblekne-do-gala/ a na https://www.staryrozmital.cz/news/rybovu-ulici-zvelebi-firma-bes-z-benesova/

Pro ty, kteří mají rádi historii, připojujeme ještě jednu zajímavost:

Rybova ulice byla samozřejmě také v minulosti rekonstruována, opravována či flikována. Tvoří totiž nejen páteřní komunikaci Starého Rožmitálu, ale do roku 1965, než byla vybudována silnice I/19, byla i jedinou komunikací z Březnice do Rokycan.

V roce 1941 vypracoval stavitel Ludvík Jiřík na žádost obce projekt na zlepšení a výdlažbu okresní silnice Rožmitál – Rokycany právě v úseku procházejícím Starým Rožmitálem. Z jeho technické zprávy citujeme:

„Okresní silnice Rožmitál p.Tř. – Padrť – Mirošov – Rokycany v průtahu Starým Rožmitálem je velmi těžko sjízdná, zvláště v době deštivého počasí, ježto zde není provedeno odvodnění a povrch silnice sám je ve velmi špatném stavu. Průtah je provozně velmi zatížen zvláště dopravou dříví z brdských lesů k nádraží v Rožmitále p. Tř. a vojenskými povozy z brdské střelnice.

Kromě toho je zde velká frekvence pěší, neboť k faře ve Starém Rožmitále jsou přifařeny všechny okolní obce, z nichž 14 jich používá právě této jediné silnice. Obec se tudíž rozhodla zřídit v průtahu těžkou vozovku a chodník pro pěší, aby tak byla oddělena doprava pěší od motoristické. S výdlažbou je spojena menší směrová i výšková rekonstrukce. Šířka vozovky bude 5,50 metru, chodník po jedné či obou stranách o šířce jeden metr.“

Bohužel už nemáme zprávy, zda k rekonstrukci, alespoň částečné, ještě za války došlo, ale v 60. letech už byla vozovka Rybovy ulice vyasfaltována.

Rybova ulice během letošní zimy.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode