Bude se psát nová kapitola firmy Kemmler Electronic

25.06.2022 00:01

Od roku 1986, kdy byla Siegfriedem Kemmlerem v Badensku-Württenbersku založena, prošla zajímavým vývojem od lokálního výrobce až po globálního hráče na světovém trhu s kabelovými svazky. V jejím rozvoji hrálo podstatnou úlohu založení pobočky na Rožmitálsku v roce 1996. Ta začínala ve Věšíně s pěti pracovníky a dnes ve Starém Rožmitále zaměstnává 180 osob a je největším výrobním závodem celé skupiny Kemmler Electronic Group.

Jak se na činnosti rožmitálského eseróčka odráží už třetím rokem nekončící covidová pandemie a pátým měsícem trvající válka na Ukrajině? Pokračuje i přesto expanze firmy? O odpověď jsme požádali výkonného ředitele společnosti Radovana Smrže:

„Růst a modernizaci evropské části Kemmler Electronic Group nezastavila ani opatření související s pandemií covidu v celé Evropě a ve světě. Tato opatření nám paradoxně v mnohém pomohla, ale to samozřejmě nebylo samo o sobě.

V období celosvětových problémů výrobců automobilů se jako rozhodující projevilo správné strategické rozhodnutí Stefana Reibera o směřování firmy na širokospektrální okruh zákazníků, tedy i mimo automobilový průmysl. Díky tomuto kroku učiněnému a naplňovanému už několik roků před covidem, se nás krize nedotkla takovou měrou jako naší konkurence. Kemmler Electronic Group se pod vedením manželů Stefana a Ruth Reiberových rozvíjí a dál roste.“

Jak teď vůbec v Evropě vypadá situace ve výrobě kabelových svazků a kabeláže pro nejrůznější průmyslové obory?

„Víceré firmy utlumily nebo zcela uzavřely výrobu a už se jim jí nepodařilo obnovit. V dodavatelském řetězci tak po nich zůstal volný prostor a příležitost pro ty výrobce, které situaci zvládli lépe. A mezi ně patříme i my.

Dřívější boj o zákazníka se do značné míry změnil na hon na dodavatele. Velkým hráčům v různých průmyslových odvětvích se doslova ze dne na den ztratili dodavatelé důležitých komponent a výrobkových podsestav, bez kterých nejsou schopni vyrábět svoje finální výrobky. O tyto firmy jsme se začali zajímat, nebo nás přímo začaly oslovovat.

To přineslo vážný problém – extrémní nárůst objednávek a nových obchodních příležitostí. Ale jejich zvládnutí není samozřejmé a snadné. Situaci komplikuje nedostatek surového materiálu a důležitých součástek na světovém trhu, ale i tlak nových zákazníků na rychlost zahájení nových projektů a rychlé dodávání výrobků, které jim chybí.“

Ale z nových zákazníků a nových objednávek přece musíte mít radost, ne?

„K zvýšení objemu výroby nestačí pouze objednávka od zákazníka a dostupný materiál, ale je potřebný i růst počtu zaměstnanců a rozšiřování výrobních a skladovacích prostorů, které v současném areálu ve Cvokařské ulici ve Starém Rožmitále ale nemáme.

Proto učinilo vedení Kemmlera zásadní rozhodnutí pro budoucnost: Koupili jsme pozemek v areálu bývalých rožmitálských kasáren a začneme tam budovat úplně novou moderní firmu, do které se přestěhuje celý provoz ze Starého Rožmitálu, kde bude výroba ukončena.

Pozemek v areálu kasáren má charakter brownfieldu, v souvislosti s tím je potřebné dořešit více vlastnicko-právních záležitostí, to všechno bude probíhat v době, kdy budeme řešit projekt celé stavby a stavební řízení k získání stavebního povolení. Nebude to úplně jednoduché, ale když máme jasný cíl, tak cestu k němu najdeme. I když to bude trvat i několik roků.“

Vtírá se otázka, co bude se současným objektem firmy v bývalém Kovostaru?

„O tom samozřejmě také přemýšlíme, možných řešení je mnoho, máme jisté vlastní představy, ale věc je zcela otevřená. Finální řešení tak přinese nový uživatel nebo možný nový majitel objektu. Jedno je však jisté – řešení bude dobré pro Cvokařskou ulici i Starý Rožmitál.“

Bývalá kasárna tedy budou čtvrtým místem a patrně definitivním, kde bude Kemmler Electronic s.r.o. na Rožmitálsku vyrábět. Jak začínal si můžete přečíst v naší zprávě z roku 2016.

Dosavadní sídlo firmy ve Starém Rožmitále

Archivní foto

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode