Nadýchaného beránka s barevnou mašlí kolem krku pečou hospodyňky nejčastěji na Bílou sobotu, aby byl součástí nedělní božíhodové snídaně. Stejně se podle tradice v sobotu pečou mazance, na rozdíl však od jidášů, které jsou už od Zeleného čtvrtku.
Tradiční velikonoční beránek býval z třeného bábovkového těsta, ale dnes má tolik variant, kolik rodin se této tradici věnuje. Fotografie letošních beránků za okny rožmitálských domů sbírá Podbrdské muzeum a dokonce vyhlásilo „beránkovou“ soutěž.
Beránci se samozřejmě objevují i ve Starém Rožmitále, jako například v okně manželů Peštových v Rybově ulici. Jelikož se ale má beránek péct až o velikonoční sobotu, tyhle dva snímky jsou z minulých let.
(O Velikonocích ve Starém Rožmitále čtěte zde.)
Manželé Eva a Miloslav Peštovi na loňské výstavě Jeleni v áleji se válejí
Cvokařské muzeum
Alej Johanky z Rožmitálu 74Vytvořeno službou Webnode