Budete mít svého beránka?

13.04.2025 00:13

Nadýchaného beránka s barevnou mašlí kolem krku pečou hospodyňky nejčastěji na Bílou sobotu, aby byl součástí nedělní božíhodové snídaně. Stejně se podle tradice v sobotu pečou mazance, na rozdíl však od jidášů, které jsou už od Zeleného čtvrtku.

Tradiční velikonoční beránek býval z třeného bábovkového těsta, ale dnes má tolik variant, kolik rodin se této tradici věnuje. Fotografie letošních beránků za okny rožmitálských domů sbírá Podbrdské muzeum a dokonce vyhlásilo „beránkovou“ soutěž.

Beránci se samozřejmě objevují i ve Starém Rožmitále, jako například v okně manželů Peštových v Rybově ulici. Jelikož se ale má beránek péct až o velikonoční sobotu, tyhle dva snímky jsou z minulých let.

(O Velikonocích ve Starém Rožmitále čtěte zde.)

Manželé Eva a Miloslav Peštovi na loňské výstavě Jeleni v áleji se válejí

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode