Druhý život Podkostelního mlýna

21.09.2018 07:23

Podkostelní mlýn pod taktovkou nového majitele prožívá intenzivní rekonstrukci. Už od zimy, kdy pan Gregor mlýn koupil (viz https://www.staryrozmital.cz/news/nas-web-prispel-ke-koupi-podkostelniho-mlyna/), se z vnitřku ozývají nejrůznější zvuky svědčící o intenzivní práci na největším stavení ve Starém Rožmitále. V poslední době už dochází i na zateplení fasády, která bude mít podle vyjádření vlastníka historizující podobu.

V roce 2012 se mělo v Rožmitále konat vědecké sympozium na téma Druhý život industriálních památek. Tenkrát jsme na výzvu Vysoké školy ekonomické připravili přednášku o Cvokařském muzeu, která nakonec skončila v šuplíku. Kdyby se ale kolokvium konalo nyní, jistě by se slušelo informovat také o rekonstrukci Podkostelního mlýna.

Budova starorožmitálského mlýna totiž dostala díky novému majiteli šanci na druhý život. Ten první – kdy mlýn byl mlýnem a později i pilou – začal už v roce 1379 a skončil v roce 1982.  Kdo tomu nevěří, ať si přečte část našeho seriálu z roku 2013 Co domy vyprávějí věnovanou právě této stavbě na https://www.staryrozmital.cz/news/a29-dil-podkostelni-mlyn/

Škoda jen, že něco pozitivního nemůžeme napsat také o bývalém kulturním domě, s nímž nový majitel – společnost s ručením omezeným Ready1 z Plzně – nic nepodniká.

V těchto dnech zateplují zedníci horní dvě patra

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode