Hasičské a házenkářské výročí

12.05.2017 06:53

Jistě se sluší připomenout dvě malá výročí, která připadla na 30. duben. Tento a další dny jsme měli tolik zpráv, že tuhle jsme si nechali až na dnešek.

Před 80 lety, 30. dubna 1937 totiž byla oficiálně dokončena nová hasičská zbrojnice na pozemku obce v Rybově ulici, jež slouží doposud.  Do té doby měli starorožmitálští hasiči zcela nevyhovující kolnu v téže ulici dál do města, která byla půldruhého metru zapuštěna do břehu a neměla ani strop, takže prach znečisťoval stroje i nářadí a hadice trouchnivěly.

Stará kolna byla prodána ve veřejné dražbě, stavitel Ludvík Jiřík vypracoval plány a za rok díky půjčce, za kterou ručila obec, a neplaceným brigádám hasičů nová zbrojnice o výměře 10 x 8 metrů stála.

Poslední dubnový den roku 1937 schválilo obecní zastupitelstvo Starého Rožmitálu žádost dělnické tělovýchovné jednoty (DTJ), aby si národní házenkáři mohli v obecním lese, ovšem za přítomnosti hajného, vyřezat sedmdesát latěk na opravu hradby kolem hřiště.

Česká (národní) házená byla ve Starém Rožmitále založena těsně před 30. rokem minulého století a nadšenci pro tento sport si sami zřídili hřiště na obecním pozemku v Luhu u potoka. Jen budoucí hráči na to ale nestačili, a tak pomáhala skoro celá mužská část vesnice. Na úpravě hřiště, které vzniklo na pastvině mezi dvěma úvozy, kudy se vozívalo seno, bylo stále co dělat, mechanizace však nebyla, a tak musela stačit kolečka, krumpáče a lopaty. Povrch ještě ani pořádně neslehl a už se začalo trénovat a za pár měsíců i soutěžně hrát. 

Zrekonstruovaná hasičká zbrojnice při oslavách 120 let sboru v roce 2011

Z původního hřiště se v roce 2015 stal moderní sportovní areál

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode