Hrob královny Johanky (pravděpodobně) nalezen - I/V

21.05.2021 00:02

Když naše stálá čtenářka Věra Pejsarová dočetla v únoru Hanibalovu knihu o královně Johaně, uvědomila si, že vlastně nikdo do dnešních dnů neví, kde je tato nejslavnější žena Rožmitálu pochována.

Její život po boku krále Jiřího z Poděbrad je znám, ale o jejím mládí na rožmitálském či blatenském hradě nevíme nic. V kterém roce se narodila, to je do dneška také záhada. Kdy zemřela známo je, ale zjistit kde má hrob, to je pro historiky stálý úkol k vyřešení.

Jelikož letos bude kvůli koroně tradiční rožmitálská Slavnost královny Johanky pouze v omezeném rozsahu, připomeňme si ji nádavkem malým pátráním po jejím hrobě.

Paní Pejsarová si zasurfovala na sítích a narazila na povídání Pavla P. Riese, který o královně Johaně připravuje (spíše připravoval) film. V něm by mělo dojít k senzačnímu odhalení místa jejího posledního odpočinku. Dokudrama mělo už být hotové, dokonce byla vytipována místa natáčení, nenašli se ovšem sponzoři, kteří by dílo zaplatili.

A tak pan Ries rozjel další projekt - film o králi Přemyslu Otakaru II. Na něj peníze sehnal a Johana odešla do ústraní. Bohužel i film o českém králi železném a zlatém má smůlu a kvůli covidu-19 byla jeho výroba vloni v říjnu pozastavena.

Pokračování v pondělí 24. května.

Kvůli covidu-19 už druhým rokem královna Johanka svým podaným nekyne

Na počest rožmitálské královny vydala Česká mincovna v roce 2017 zlatou a stříbrnou minci

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode