Jak se Rožmitalané potkávali v Americe s Antonínem Dvořákem

30.08.2022 00:51

Do října je na zámku Vysoká u Příbramě k vidění výstava o pobytu Antonína Dvořáka (a J. V. Sládka) v Americe. Pro nás je zajímavé, že během svého pobytu za oceánem se Dvořák už po druhé potkal s obyvateli Rožmitálu.

První setkání proběhlo ještě na vysockém zámečku, kdy za ním zajel kapelník rožmitálské bandy, jak své dechovce říkali sami muzikanti, a požádal mistra, aby jim přenechal k nastudování Slovanské tance. Jak to dopadlo, popisuje spisovatel R. R. Hofmeister.

V Americe Dvořák, už jako věhlasný skladatel, pobýval dva a půl roku, přičemž letní měsíce roku 1893 trávil ve Spillville, ve státě Ohio - nejstarší české obci na americkém kontinentě, která mu svou venkovskou idylou hodně připomínala Vysokou. Sice ji založil Bavorák, ale žili zde především exulanti z Písecka, Protivína a - z Rožmitálu.

V roce 1930 přijel ze Spillville  na dvouměsíční návštěvu do Starého Rožmitálu rodák Bedřich Kala (1882 - 1972). Sám se s Antonínem Dvořákem nemohl setkat, jelikož se za oceán vydal ve svých třiadvaceti letech v roce 1905, ale další Čechoameričané z Rožmitálska s ním určitě rozmlouvali. Vždyť Spillville měl během pobytu Dvořáka a jeho rodiny jen něco přes tři sta, vesměs česky hovořících obyvatel. Jestlipak si skladatel vzpomněl na kapelníka rožmitálské bandy Kašpárka?

A co dělal v roce 1930 Bedřich Kala ve Starém Rožmitále? Jako zástupce obyvatel, kteří z obce emigrovali do Ameriky, přijel na slavnostní odhalení pamětní desky vůdci selské vzpoury Bartoloměji Sadílkovi v Rybově ulici.

Co přivezl chudině ve Starém Rožmitále od amerických krajanů? Co si naopak od nás odvezl? Čtěte zde.

Antonín Dvořák hraje ve spillvillském kostele na varhany. Dobová kresba

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode