Když se dva perou...

10.03.2017 04:19

...třetí se směje, říká populární přísloví. O tématu, jímž se zabývá tato zpráva, to ale platí jen z poloviny. Přísloví musíme opravit na: Když se dva perou, třetí se naštve.

Řeč je o destinační organizaci, která má mít za úkol efektivně řídit turismus a zajišťovat koordinaci a kooperaci poskytovatelů služeb cestovního ruchu v CHKO Brdy. Měla by rovněž zajistit udržitelný rozvoj území (destinace), jeho konkurenceschopnost na trhu, ucelenou nabídku aktivit a spolupráci jednotlivých subjektů. A co je jistě také důležité: Na svoji činnost bude dostávat krajské, ministerské a evropské dotace.

O Brdy se rozhořela lítá šarvátka mezi organizační složkou příbramského Ekologického centra Orlov o.p.s. nazvanou Destinační agentura Brdy a Destinační společností Brdy zakládanou městem Příbram. Obě organizace pro sebe lobovaly nejen po brdských obcích, mimo jiné v Rožmitálu, ale především u vedení Středočeského kraje. Kraj totiž rozhodl, že o  turistiku v Brdech se může starat jen jedna!

V jednací síni kraje došlo k roztržce a ani jedna organizace nechtěla vyklidit pole. Nepomohl ani mediátor. A tak se nelze divit, že krajským radním došla trpělivost, 2. března schválili vytvoření vlastní destinační agentury a obě soupeřící příbramské organizace ostrouhaly.

Zastupitelé Rožmitálu p. Tř. k této kauze přistoupili šikovně už začátkem února. Poté, co odmítli nevýhodnou nabídku Destinační společnosti města Příbrami (viz https://www.staryrozmital.cz/news/rozmital-nesouhlasi-s-destinacni-agenturou-brdy/ ), rozhodli se pro konkurenční agenturu centra Orlov, ale jen v případě bude-li podpořena krajem. Takže teď ani nemusejí své rozhodnutí revokovat.

Nyní jde ještě o to, aby se Středočeský kraj dokázal dohodnout s Plzeňským. Aby se zase nehádaly dvě organizace, tentokrát na krajské úrovni.

Brdy jsou krásné v každém ročním období

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode