Kolik existuje Rožmitálů? – 2/6

21.01.2016 04:05

Ze všech Rožmitálů má ten náš – pod Třemšínem – výjimečné postavení. Je totiž jediným, který měl a má nepřerušený vývoj. V něm se lidé odjaktěživa rodili, žili a také umírali. Tak jak to má být.

Všechny ostatní Rožmitály, vlastně Rosenthaly či Rosentaly, ležely totiž v pohraničí, v Sudetech a Böhmerwaldgau, kde byla drtivá německá většina. V roce 1938 byly obce zabrány Hitlerem a staly se součástí Třetí říše.

Po sedmi letech se pak na základě dohody vítězných mocností téměř všichni obyvatelé Rosenthalů vystěhovali (viz například https://www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/Postupim.htm ). Do prázdných stavení přišli noví osídlenci z vnitrozemí, aby zde začali nový život.

Některé obce s názvem Rosenthal ale z různých důvodů nepřežily. Například Rosenthal nebo také Růžodol severně od starého Mostu zanikl na konci 50. let kvůli těžbě uhlí. *)

Dva samostatné Růžodoly existovaly také u Liberce. Dnes jsou součástí rozrůstajícího se města a zbylo po nich jen pojmenování v katastru a vlaková zastávka na trati do České Lípy. Poslední Růžodol, do konce války Rosenthal, který už ale samostatně neexistuje, se nám podařilo vypátrat v okrese Jablonec nad Nisou. Nyní je jako osada součástí obce Kořenov, respektive jeho části Polubný přímo na hranici s Polskem.

*) V souvislosti s prekérním názvem Růžodol (nebylo by už lepší Růžové Údolí?) je třeba vzpomenout historku z našeho Rožmitálu a Starého Rožmitálu, kdy nám bylo státními orgány v roce 1948 doporučeno české pojmenování Rožmitál ještě více počeštit –  viz https://www.staryrozmital.cz/news/jeste-ze-meli-nasi-vybori-tenkrat-rozum/

Pokračování zítra.

Nádraží v Liberci – Horním Růžodole. Foto: Wikipedia Adam Fogl

Dobová pohlednice. Foto: www.zanikleobce.cz

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode