Kraj v přípravě destinační agentury Brdy asi moc nepokročil

10.08.2017 18:48

Už v březnu jsme informovali o sporu, který se rozhořel mezi agenturou Orlov a Příbramí i o šikovném stanovisku rožmitálských radních (viz https://www.staryrozmital.cz/news/kdyz-se-dva-perou/ ). Už tenkrát se do sporu vložil Středočeský kraj s tím, že si pro Brdy udělá vlastní destinační agenturu. Ale jak se zdá od té doby moc nepokročil. Svědčí o tom včerejší návštěva náměstka hejtmanky Víta Rakušana v Příbrami, o níž informovaly server https://www.pribram.cz/ a Parlamentní listy.

Během své třídenní cesty po kraji, kterou jistě využije ke své volební kampani (je lídrem středočeské kandidátky STAN), chce podle serveru přesvědčit starosty i odbornou veřejnost, že agentura má za cíl spojovat, ne rozdělovat. S tímto stanoviskem navštívil včera odpoledne i příbramskou radnici.

Podle Rakušana si kraj chce vzít z obou projektů to nejlepší. Například přejímá z „příbramského modelu“ rozsáhlé pojetí koordinovaného území, ale už ne procesní způsob rozhodování. Ten vadil především malým obcím, které se obávaly přehlasování velkými městy. Představa kraje je, že by každá obec ročně dávala do agentury 10 korun za obyvatele, minimálně však 5 tisíc korun. Kraj by byl rád, aby se obce sdružily do spolků, které tak budou schopny účinněji prosazovat své zájmy a představy.

„Rozhodně to ale není tak, že bychom chtěli něco obcím a odborné veřejnosti diktovat, naopak, kraj nastupuje ve chvíli, kdy tu nebyla jiná možnost. V jiných destinačních agenturách například není vůbec přítomen,“ ujistil starosty Vít Rakušan.

Brdy na snímku Karla Hutra

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode