Kvůli oslavám zrušili odpolední směnu

06.05.2016 04:42

Tento týden oslavují zaměstnanci dvacáté výročí založení své firmy Kemmler Electronic s.r.o., která sídlí ve Starém Rožmitále v objektu bývalého výrobního družstva Kovostar. (O její historii si můžete přečíst na https://www.staryrozmital.cz/news/pred-20-let-vznikla-firma-kemmler-electronic/ )

Nejdříve v úterý uspořádalo vedení firmy pro veřejnost Den otevřených dveří a dnes odpoledne čeká všechny zaměstnance a jejich rodiny velká oslava. Takže se nebude pracovat, i když ve všech provozech se jede na dvě směny a ve střihárně, kde celý proces výroby kabelových svazků začíná, na tři.

Nyní ve starorožmitálské firmě pracuje 130 kmenových zaměstnanců převážně z Rožmitálu a okolí a 25 agenturních. Těch druhých bývalo i mnohem víc, teď je jich nejmíň v historii a jedná se především o lidi, kteří zde už jsou i několik let.

V úterý jsme využili možnost továrnu navštívit a tady je naše fotoreportáž:

O úvod naší prohlídky hned v osm hodin ráno se postarala personalistka Kristýna Humňalová. Kromě základních informací o firmě jsme se dozvěděli o výhodách pro zaměstnance: placení přesčasů, příplatky a prémie, příspěvky na penzijní připojištění, na sportovní aktivity a činnosti podporující zdraví, stokorunové stravenky, přičemž 55 Kč platí firma, výuka angličtiny, firemní akce a výlety pro zaměstnance i jejich děti. Pracovníky z Příbrami - když už není autobusové spojení - sváží zdarma firemní auto. 

Kemmler Electronic vyrábí kabelové svazky různých druhů a stupňů složitosti podle zadání zákazníka především do automobilů, ale také pro elektrotechnický průmysl. Největšími zákazníky jsou Volkswagen, Porsche, Ford, Audi, Mercedes, Volvo, AEG, Metabo a Festool. 

Pracovní proces je u většiny zaměstnanců náročný na oči, takže firma zaměstnancům zdarma čistí brýle ultrazvukem. V současné době rozjíždí projekt Zdraví, kdy hradí zaměstnancům poukázky na plavání a cvičení a organizuje výlety na kole. V plánu teď třeba mají cyklovýlet po Brdech. To by se týkalo i nových pracovníků, které Kemmler právě hledá na pozice seřizovače a operátora výroby kabelových svazků.

Obchodní ředitel a vedoucí výroby Radovan Smrž (vpravo) nás po fabrice s tichým a bezprašným provozem provázel. Kdysi - před několika desítkami let - v Kovostaru, jehož budovy tvoří základ nynější firmy Kemmler Electronic, pracovali snad všichni dospělí ze Starého Rožmitálu. František Kulovaný (též na snímku) zde dělával dokonce sám. Maně vzpomínal na oblaka prachu a veliký hluk těžkých lisů a bucharů a na metráky železa, které tenkrát i ženy nadzdvihaly během jediné směny. 

Současný sklad komponentů pro výrobu už nevyhovuje, tak nám pan Smrž ukazuje, kde vyroste nová hala o 1 000 m2, kam se sklad přestěhuje. Na tomto místě jsme se nemohli nezmínit o problému, který tíží obyvatele Starého Rožmitálu, a tím je přetížená doprava na mostě přes Vlčavu a ve Cvokařské ulici. Byli jsme ubezpečeni, že v dodacích podmínkách má firma klauzuli, do jaké maximální hmotnosti mohou k fabrice auta zajíždět. Řešením by samozřejmě bylo vybudování příjezdové cesty od silnice na Voltuš. 

Jednu halu už vedení firmy v areálu nedávno postavilo. Teď je v ní celý výrobní proces výroby kabelových svazků pro hybridní mercedesy třídy S od střihárny až po expedici.

Nejsložitější kabeláž je do vysokozdvižných vozíků. Takovouhle pavučinu utkají dvě pracovnice za dvě hodinky. 

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode