Malý výlet do minulosti

28.11.2014 17:58

O nově se tvořící čtvrti ve Starém Rožmitálu, tedy v Luhu na začátku Aleje Johanky z Rožmitálu, jsme už několikrát psali. Teď přidáme jednu novinku, kterou hned využijeme k malému výletu do minulosti.

Na parcele u právě budovaného rodinného domku bude totiž vyvrtána studna do hloubky 19 metrů, jak se dozvídáme z webu města. Samozřejmě to bude studna soukromá, neboť veřejných nám už díky městskému vodovodu netřeba.

V minulosti tomu bylo ale jinak.

Obyvatelé Starého Rožmitálu se scházeli nejen v pěti hospodách, ale i u veřejných studní. Takové byly v naší obci ještě před druhou světovou válkou tři. Nejstarší se nacházela ve Vsi u domu č. p. 90, ve kterém bydlel Rudolf Kříž, druhá byla v Hotelu v Luhu a třetí si vybudovali občané rovněž v Luhu u Brettlů. Na zřízení studny obec na základě žádosti jedenácti majitelů okolních domků přispěla v roce 1930 částkou 800 Kč.

Během války hlásil starosta Alois Kulovaný na okresní úřad do Blatné, že „dvě studny jsou opatřeny krytem a čerpadlem, kanalizace v obci není a vodovod též v obci není“.

To už je opravdu minulost.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode