Město převzalo iniciativu

06.07.2017 10:42

Dlouho už jsme nepsali o rožmitálském zámku. Však také co psát, když se v něm nic neděje. Majitelé předstírají, že snad ani neexistují a zámek chátrá, chátrá a chátrá.

Minulý měsíc sice připravoval odbor památkové péče na městském úřadu v Příbrami pro pana Marshalla a paní Mruškovičovou tučnou pokutu za nicnedělání, ale to je tak všechno. Snad se dozvíme, jakou sumu památkáři vyměřili. Připomínáme, že dosud zámečtí páni na pokutách zaplatili milion (viz naši zprávu https://www.staryrozmital.cz/news/zamek-uz-stal-majitele-na-pokutach-milion1/ ).

Avšak přeci jen je něco nového.

Už na konci minulého roku vystavil červenou kartu majitelům zámku v podobě několikadesetitisícové pokuty odbor výstavby a životního prostředí městského úřadu v Rožmitále, neboť ani v několikrát prodlouženém termínu nebyl ze strany firmy Trinity Coop dodán projekt na zabezpečení objektu. Zdůrazňujeme: Na zabezpečení objektu, aby nebyla ohrožována veřejnost. Nejedná se tedy ani náhodou o nějaký náznak rekonstrukce. Pokuta byla sice zaplacena, ale tím to zase skončilo. Projekt nikde.

A tak město Rožmitál nejen rozmístilo před zámkem tabulky, aby bylo jasno, komu ta zřícenina patří, ale hlavně -  najalo projektanty, kteří na projektu zabezpečení celého zámku namísto povedené dvojice vlastníků pracují. Město tahle legrace bude bratru stát na 300 tisíc, ale částku bude samozřejmě vymáhat na Trinity Coop. Radnice postupuje přesně podle stavebního zákona a zákona o památkové péči. Víc dělat nemůže – snad dokud padající zdivo někoho na veřejném prostranství nezabije.

Jak už jsme dříve informovali, v roce 2014 se zřítila střecha bývalého pivovaru v nejstarší části zámku. Jednatelka firmy Ing. Mruškovičová si prostřednictvím pana Wurma najala v roce 2016 na odklizovací práce stavební firnmu RIOS, která sice odklidila trosky střechy, ale na další nutné práce jako je věnec a zabezpečení zdiva, aby se dále nerozpadalo, už peníze nedostala. A tak budeme zase jen pozorovat, jak se budou v dalších týdnech a měsících rozpadat další části zámku.

Střecha nejstarší části zámku ještě z dob Lvů změnila v roce 2014 o několik metrů místo



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode