Na zámek bylo zvědavých téměř 200 návštěvníků

20.04.2019 23:29

Téměř dvě stovky návštěvníků se dnes odpoledne shromáždily na nádvoří zámku v Rožmitále pod Třemšínem, aby jim neunikla ojedinělá příležitost, jak se podívat do útrob této jinak nepřístupné historické památky.

Návštěvní den zorganizoval spolek Rožmitálský zámek, který se po dohodě se spolumajitelkou o objekt stará (viz naše zpráva https://www.staryrozmital.cz/news/zamku-bude-pomahat-spolek-rozmitalsky-zamek/ ). Paní Eva Heyd, Pavla Váňová Černochová a Krystýna Machová se svými přáteli a se správcem už letos uskutečnily dvě brigády na vyklízení nepořádku a další bude následovat 27. dubna.

Průvodcování dnešní prohlídky se ujal Ing. arch. Jan Pešta, jenž na úvod na nádvoří zasvěceně a podrobně pohovořil o stavebním i historickém vývoji zámku. Škoda jen, že nezmínil zásadní opravy zámku včetně nové střechy, krovů, psaníčkové omítky a rekonstrukce vnitřku Gryspekovského paláce v 70. a 80. letech minulého století, kdy do opravy objektu, tehdy už v majetku města, tekly státní dotace. Kdyby přišla sametová revoluce o rok o dva později, už by v něm byly expozice Národního muzea a jeho osud by se v dalších třiceti letech odvíjel úplně jinak.

V dějinách ale žádné kdyby neplatí. Buďme tedy vděčni spolku, jenž zámek zvelebuje a umožňuje lidem, aby do něj po desetiletích nahlédli. Na zásadní opravy ale samozřejmě nemá. Jeho další akcí pro veřejnost bude 8. května od 16 hodin koncert rožmitálské základní umělecké školy.

A ještě jedna důležitá věc: Prohlídky využila Zámecká hospoda (z bývalé zámecké kovárny ji v 80. letech postavilo město) a otevřela. A bohatě se jí to vyplatilo. Takhle by měla symbióza města a zámku vypadat, že?

 

Spolek a nový správce přetvářejí dosavadní džungli opět v zámecký park



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode