Napáchané škody bleskem jsou mnohem větší

09.08.2018 04:25

AKTUALIZOVÁNO 10. srpna:

Nedá nám to a musíme se vrátit k zprávě ze soboty 4. srpna (viz https://www.staryrozmital.cz/news/podvecerni-bourka-napachala-skodu/ ). V ní jsme jen několik hodin po podvečerní bouřce informovali, že nejméně jedna domácnost v aleji ve Starém Rožmitále přišla o elektrospotřebiče.

Jak se později ukázalo, byla to jen ta pověstná špička ledovce a napáchané škody byly mnohem větší.

O všechny elektrospotřebiče přišly dvě domácnosti v posledních dvou domech na severní straně aleje. Navíc v jednom vyhořela elektroinstalace ve zdi, v druhém běžel oheň ze zásuvky po přívodním kabelu a jen duchapřítomností ženy, která jej utloukla utěrkou, nechytly záclony. Co mohlo následovat, si lze snadno domyslet.

V dalších třech domech na stejné straně aleje, v rozptylu více než dvě stě metrů, zaznamenaly rovněž škody. V jednom byla zničena myčka na nádobí a v dalším poničen plynový kotel. V objektu, kde je Cvokařské muzeum, budeme rovněž opravovat plynový kotel. Výměnu vyhořelé antény k internetu už máme za sebou.

Rožmitálská firma PT Computers, která ve Starém Rožmitále zařizovala nejvíc internetových připojení, opravovala antény ještě na dalších, i vzdálenějších místech. Blesk se totiž také prohnal Cvokařskou ulicí, když poskakoval po elektrických drátech. Mimo jiné v jednom domku majitelce zničil počítač.

Obyvatelé Luhu si nepamatují, že by se za posledních padesát let něco podobného stalo. O tom, že blesky sjížděly po olších v aleji zcela běžně, jsme už psali v sobotu, ale nikdy nenadělaly paseku ve staveních. Navíc - sobotní bouřka Starý Rožmitál - jak se říká - jen lízla. O to byl blesk nečekanější.

Blesk, který devastoval alej a Cvokařskou ulici, byl podle odborníků patrně blesk rozvětvený, který připomíná kořenový systém stromu s hlavní větví a postranními větvemi. Odpovídal tomu i zvuk hromu, který podle vyjádření svědků nejdříve připomínal hoření prskavky či lámání suchých větví a pak teprve přišla pořádná rána, která vyvolala chvění až v pergole u pětset metrů vzdálené hospůdky. Blesk uhodil současně na několika místech: patrně do transformátoru vedle první chalupy a pak také před vchodem u druhého domu, kde venku stojící domácí zažila na třímetrovou vzdálenost ohnivé peklo a v Cvokařské ulici.

Vedra nadále trvají a bouřky určitě ještě v příštích dnech budou. Tak je nepodceňujme! Ještě před pár desetiletími při nočních bouřkách obcházeli hospodáři v pršipláštích chalupy a děti musely být vzhůru a oblečené.


 

 

Do dneška v Luhu nesvítí nejméně dvě lampy veřejného osvětlení

Pracovníci firmy PT Computers měli ve Starém Rožmitálu práce nad hlavu

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode