Národní házenkáři rokovali – 2/3

31.03.2015 07:17

V diskuzi zazněl návrh obnovit Memoriál Karla Chloupka. Ten se u nás o prázdninách před lety hrával na počest zahynulých házenkářů ve 2. světové válce, ale vzhledem k asfaltovému povrchu našeho hřiště k nám soupeři odmítali jezdit. Když ale teď budeme mít kvalitní polyuretan, možná, že by stálo za úvahu opět změřit síly s jinými mužstvy, než se kterými hrajeme v západočeském oblastním přeboru. O Karlu Chloupkovi a jeho osudech si přečtěte zde https://www.staryrozmital.cz/news/pred-105-lety-se-narodil-karel-chloupek-/

V této souvislosti nadhodil předseda osadního výboru Milan Hochmut sen., zda by si házenkáři nevzali pod jakýsi patronát pomník padlým v obou světových válkách (i házenkářů) u autobusové zastávky, o který se nikdo nestará. Odpovědí bylo, že i na úklid hřiště se sejdou jen tři čtyři hráči. Víc ne. Hochmut sám uznal, že doba je jiná a na brigády se nikdo nehrne, snad ještě hasiči. A tak to asi dopadne tak, že jednou za rok či za dva toto pietní místo pošolíchají jen technické služby. Ostatně měly by to udělat zrovna teď - před 70. výročím ukončení války a osvobození.

Nějak mimochodem přešla informace, že letos je tomu přesně 40 let, co místní organizace Socialistického svazu mládeže obnovila ve Starém Rožmitále tradici národní házené, a už vůbec nebylo vzpomenuto, že je tomu přesně 85 let, co byl v naší obci poprvé sehrán mistrovský zápas.

Jistě by se slušelo za teplého počasí zorganizovat k těmto dvěma významným událostem v životě Starého Rožmitálu pořádnou oslavu.

O založení házenkářského mužstva i jeho konci v 60. letech si počtěte na: https://www.staryrozmital.cz/news/pred-50-lety-se-ve-starem-rozmitale-zavrsila-jedna-etapa-narodni-hazene/

Vloni v březnu jsme zprávu ze schůze házenkářů přinesli pod titulkem Radost ze současnosti, starost o budoucnost. Domníváme se, že tato věta stále platí. I tento rok naši házenkáři předvádějí vynikající výkony a zaslouží si poděkování. A i tento rok se nám svírá žaludek, aby mladí házenkáři u svého sportu vydrželi.

Dokončení pozítří.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode