Naše malá starorožmitálská kauza 3/3

31.01.2015 06:40

Dokončení z 30. ledna 2015.

Vznikl tedy nápad zřídit hospůdku (za pár let pojmenovanou U splavu) v boudě na plácku, která stojí od konce 60. let mezi kostelem a Vlčavou (o boudách více na  https://www.staryrozmital.cz/news/a20-dil-boudy-na-brehu-vlcavy-v-luhu/  . A začal problém, který se jak červená niť táhne už několik let. Hospůdka je totiž vedle rodinných domů, které zde byly v polovině 80. let nešťastně postaveny. V encyklopedii Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se dokonce píše, že výstavba rodinných domků jižně pod kostelem byla z památkového hlediska zcela rušivým zásahem.

Krajní dům blíže k hospůdce vlastní stěžovatelka. Častým voláním na státní policii, že je U splavu hluk, nutí policisty k večerním výjezdům, při nichž jen zjistí, že nedochází k narušení veřejného pořádku ani občanského soužití a zase odjedou. Jen mají více ošoupané podrážky a více sjeté gumy. Své si užívá i starosta města, jenž z titulu své funkce (a i poslance) si prostě nemůže jen tak dovolit vypnout mobil.

Město i samotní občané Starého Rožmitálu již provedli na inkriminovaném objektu, v němž je i házenkářská klubovna, řadu protihlukových úprav včetně stavebních, aby stěžovatelce vyšli vstříc. Stále to nestačí.

A tak už před pár lety vznikla kauza, sice jen starorožmitálského rozměru, ale která asi jen tak neskončí.

Maně se naskýtá otázka: Co by měli říkat lidé, kteří mají třeba přímo v domě diskotéku nebo noční bar či jim pod okny zvoní tramvaj anebo z blízké prodejny řvou mrazicí agregáty. Těm na rozdíl od rožmitálské radnice nikdo ani trochu nepomůže.

Samozřejmě víme, o co stěžovatelce jde. Od kolaudace jejího domu v roce 1986 však uplynulo ve Vlčavě spousty vody a nikdo nemůže očekávat, že všechno zůstane přesně tak, jako téměř před 30 lety. Mění se územní plány a zástavby, přicházejí nové generace a s nimi nové názory a záměry a dokonce se mění i politické režimy.

Tak se také změnila situace mezi kostelem a Vlčavou.

Dvě třetiny rodinných domků mezi kostelem a Vlčavou. Hospůdka je nalevo mimo záběr od levého domu.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode