Natírejte! Nenatírejte!

01.10.2019 07:38

Aby se v tom jeden vyznal! Jakmile začali brigádníci před dvěma týdny s novým nátěrem zábradlí na mostě ve Starém Rožmitále, vybíhali z chalup lidé a volali: „Nenatírejte! Most se přeci bude bourat!“ A brigádníci se usmívali a starý červený nátěr měnili na modrý vesele dál. Věděli totiž své. Vždyť barvu vyfasovali na rožmitálské radnici a ta řekla: „Natírejte!“ A ta přeci musí vědět, co se děje nebo bude dít.

O letitém mostě, který nutně potřebuje buď rozsáhlou rekonstrukci anebo rovnou zbourat, jsme už psali mnohokrát. Připomeňme jen obsáhlý materiál z roku 2017 na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/kauza-cvokarska-a-most/ a stále aktuální zpravodajství z ledna letošního roku na https://www.staryrozmital.cz/news/novy-most-letos-nebude/

Vraťme se však k začátku této zprávy. Svým způsobem měli totiž lidé, že se most natírá zbytečně, pravdu. Majitelé nemovitostí, jejichž pozemky se dotýkají parcel pod mostem či kolem, totiž dostali koncem srpna od stavebního odboru městského úřadu v Příbrami přípis, že na návrh města Rožmitálu p. Tř. a firmy Valbek bylo zahájeno stavební řízení ve věci rekonstrukce mostu ve Starém Rožmitálu, která si mimo jiné vyžádá stavbu provizorního mostu a provizorních komunikací.

Stavební řízení a stavební povolení je však jedna věc a peníze věc druhá. Ve finančním plánu na letošní rok měla rožmitálská radnice vyčleněno půl milionu korun na projekt a tím to zatím končí. Most bude, až se starostovi podaří sehnat dotaci. Odhadované náklady se stále odhadují na 9 až 10 milionů, což je čtrnáctina celého rozpočtu města. Každému je tedy jasné, že město prostě samo tuto stavbu neutáhne. Podle seriozních odhadů se se stavbou nezačne dřív než za čtyři pět let.

 

Než první nátěr zaschne, mohou se v sousedícím parčíku sestřihnout křoviska

Výňatek z oznámení příbramského městského úřadu

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode