Největší skokani komunálních voleb v Rožmitále

07.10.2018 10:30

AKTUALIZOVÁNO v 12.32 hod.

Při víkendových komunálních volbách voliči v Rožmitále příliš nerespektovali kandidátní listiny sestavené politickými stranami a sdruženími a na radnici poslali i kandidáty, kteří byli na téměř nevolitelných či úplně nevolitelných místech.

Vzhledem k tomu, že se dalo předpokládat, kolik tak asi mohou v sedmnáctičlenném zastupitelstvu jednotlivé soutěžící subjekty získat mandátů, jeví se největším skokanem Ing. arch. Jan Pešta (45), který se za uskupení Nezávislí kandidáti s podporou STAN dostal do zastupitelstva až ze sedmého místa na kandidátce, přičemž přeskočil pět kolegů v seznamu před ním.

Podobně poslali voliči do zastupitelstva Františka Částku (65), který kandidoval jako bezpartijní za ODS také až na sedmém místě kandidátní listiny. ODS stejně jako Nezávislí s podporou STAN mají v novém zastupitelstvu po dvou mandátech.

Mgr. Jaroslav Zajíček (66), který kandidoval jako nečlen za ČSSD, už asi nepočítal, že znovu zasedne na radnici. Na kandidátce se nechal napsat až na šesté místo a ejhle! Přízeň voličů ho do městského zastupitelstva vyslala znovu. ČSSD získala dva mandáty. Na hranici volitelnosti balancoval na kandidátce KSČM na sedmém místě Aleš Haluska (35). I jeho voliči posunuli dopředu a tak se dostal jako třetí do zastupitelstva, v něm komunisté získali šest křesel.

Za zmínku jistě ještě stojí, že při zisku dvou mandátů Mladých pro perspektivní Rožmitálsko se do zastupitelstva dostal ze třetího místa kandidátky Tomáš Henkl (39) a jediným zastupitelem za KDU-ČSL se stal z druhého místa Josef Hořejší (49).

Ještě si povězme, kdo i po letošních volbách zůstal v rožmitálském zastupitelstvu: Mgr. Pavel Bártl, Václav Braun, Jana Brdová, Hubert Hoyer, Josef Hořejší, Ing. Josef Hrdina, Mgr. Květa Jeníčková, Ing. Ph.D. Rudolf Mareš, Miloslav Maroušek, Ing. Josef Vondrášek, Mgr. Jaroslav Zajíček a Jaroslav Zíval. Nově v něm zasednou František Částka, Aleš Haluska, Tomáš Henkl, JUDr Josef Kaiser a Ing. arch. Jan Pešta.

A přeci jenom ještě jeden údaj, a to jak dopadly tradiční politické strany oproti volbám před čtyřmi lety: KSČM, ČSSD, ODS i KDU-ČSL ztratily svorně v zastupitelstvu města po jednom mandátu ve prospěch nových uskupení. Berme ovšem v úvahu, že zastupitelstvo mělo dosud 19 členů, po současných volbách podle zákona jen 17 členů.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode