Než vzpomínky zapadnou … 11. pokračování

01.08.2017 08:11

AKTUALIZOVÁNO v 11.18 hod.

Denním i nočním Starým Rožmitálem už letos dozněl burácivý zvuk kombajnu sklízejícího obilí na farském. Téměř před 60 lety ale sklizeň obilí u nás vypadala úplně jinak. Místní Jednotné zemědělské družstvo (JZD), kterému předsedal František Burle (a poté státní statek, kterému šéfoval Antonín Pazderník) tehdy sváželo sklizené obilí z polí do farské zahrady, kde byla umístěna mlátička. A když padl poslední snop, byly dožínky. 

Naše tři snímky, z nichž dnes setřeme prach, byly pořízeny v roce 1961 na farské zahradě právě při dožínkách. Vznikly v rozmezí několika sekund a bohužel s dlouhou uzávěrkou. Vzhledem k tomu, že družstevníci byli hodně veselí, neposední a mnozí z nich na snímcích rozmazaní, zveřejňujeme raději fotografie všechny tři.

A ještě poznámka: V roce 1961 už na starorožmitálských polnostech a ve starorožmitálských stájích hospodařil státní statek. V roce 1959 totiž JZD ve Starém Rožmitále zkrachovalo a rozpadlo se. Téměř všichni družstevníci pak přešli do státního statku (ČSSS).

Na fotografiích se nám podařilo po řadách od leva seshora vpravo dolů identifikovat tyto staroměstské družstevnice a družstevníky. Nutno ještě podotknout, že někteří z nich při žních jen vypomáhali, například členové patronátního výrobního družstva Kovostar.

Charvátová, Plasová, Voříšková, František Stupka, Roušalová, Homulková, Záveská, Milena Petáková, Zdenka Sadílková, Jan Blažek, Růžena Trčková, Jiří Jedlička, Václav Sadílek, Marta Veselá, František Sadílek, Karel Blažek, Karel Matějka, František Kulovaný, Jaroslav Trčka, Karel Trčka, František Burle, Irena Jedličková, Jaroslav Kala, Josef Květoň, Karel Kulovaný, Šourková

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode