Od křaplavých amplionů po bezdrátové tlampače

27.03.2013 02:28

V březnu před 65 lety se ve Starém Rožmitále poprvé v ulicích rozezněly ampliony. Podnik Sublima z Březnice přes zimu postavil sloupy a rožmitálská firma Durdil 17. března 1948 předala starorožmitálskému Místnímu národnímu výboru funkční rozhlas. Do té doby se veškerá sdělení nejen ve Starém Rožmitále, ale i v okolních obcích, vybubnovávala.

MNV zaplatil Durdilovi 68.694 Kčs, částečně ze svého rozpočtu, částečně z darů. Nejvíce dala místní pobočka Komunistické strany Československa, a to 5 278,50 Kčs. Jen o 66 korun 50 haléřů méně věnovala na rozhlas místní organizace Československé strany sociálně demokratické. Pozadu nechtěli zůstat ani národní, tehdy ještě čeští házenkáři. Jejich starorožmitálská Dělnická tělovýchovná jednota (DTJ) přispěla rovnou tisícovkou.

V roce 1963, tedy před rovnými padesáti lety, pak byl veřejný rozhlas ve Starém Rožmitále spojen s rozhlasem ve městě.

V současné době je v obci vybudována bezdrátová síť rozhlasu, který slouží nejen k informování občanů v běžných záležitostech, ale především má být v době ohrožení, například při povodních, operativním informačním prostředkem.

Však také kvalitativně nový veřejný rozhlas, který byl vybudován v letech 2010 až 2012, je součástí povodňového plánu a varovného systému ve městě. Projekt, jenž má pomoci ke snížení rizika škod z povodní a k vyšší ochraně zdraví a majetku obyvatel, byl při celkových nákladech 2 500 000 Kč z devadesáti procent financován Evropskou unií a Státním fondem životního prostředí ČR.

Nové tlampače v Rybově ulici.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode