Poděkování všem, kteří podepsali

02.06.2019 12:10

Včera obdrželo 556 občanů z celé republiky, jež podepsali na internetu otevřený dopis majitelům zámku, e-mailem poděkování a především informaci o současném dění v památkovém objektu.

V druhé polovině roku 2017 totiž proběhla v Rožmitále podpisová akce občanské iniciativy na záchranu zámku, kterou podepsalo na deseti místech v Rožmitálu a také právě na internetu celkově přes 3 600 občanů (viz naše průběžné zpravodajství na https://www.staryrozmital.cz/kauza-rozmitalsky-zamek/zpravy-a-komentare/a2017/ ). Dopis, jenž byl i vrchovatě medializován, přiměl majitele k jednání se zástupci neziskové organizace Czech National Trust, která se do záležitosti vehementně vložila.

Výsledkem byla dohoda vlastníků s nově založeným spolkem Rožmitálský zámek, jenž je autorem víkendového děkovného emailu, že objekt, který tak jako tak chtějí prodat, za určitých podmínek zpřístupní veřejnosti.

TEXT E-MAILU:

Děkujeme všem, kdo jste se zajímali o osud Rožmitálského zámku a podpořili jste naše snahy o jeho záchranu svými podpisy... Na konci emailu pro Vás máme ještě jednu prosbu, tak to určitě dočtěte!

Otevřený dopis majitelům podepsalo více než 3600 osob.

Majitelé na tento dopis reagovali a byli ochotní se s námi setkat. Zjistili jsme, že se již delší dobu snaží zámek prodat. Jistě jeden z důvodů proč, byl nešťastný vztah s vedením města, ale také negativní náhled obyvatel města a všechny možné komplikace, které oprava památky vyžadovala. Nicméně velmi důležité je, že se majitelé nechtějí hradu vzdát za každou cenu, ale rádi by jej převedli na zodpovědného kupce, který by zajistil památce vhodnou náplň a šťastnou budoucnost. Díky tomuto srozumění s Czech National Trust (CNT) se pozvolna začala rozvíjet vzájemná spolupráce. Nejprve jsme našli nového správce, který se o nemovitost stará. Kromě nejrůznějších údržbových prací jeho přítomnost zabraňuje dalšímu vandalismu.

Dobrovolníci

CNT se spojilo s místními organizacemi, s městem, s památkáři a s městským muzeem. Aktivovali jsme místní dobrovolníky, skupiny a spolky. Již druhým rokem zde letos v létě budeme mít dobrovolníky z Velké Británie, kteří zde budou pracovat v rámci Working Holidays. Začíná se rozvíjet spolupráce s některými firmami, jejichž zaměstnanci u nás pracují v rámci tzv. Team Building Excercise.  Celá řada dobrovolných brigád, které se zde uskutečnily, přinesla své skvělé výsledky. Zvláště mladí lidé přicházejí pomoct uklízet, vyklízet a pomáhat s drobnými opravami.

Získali jsme technické služby města na pomoc - půjčují nám techniku a spolupracují při vyklízení nánosů odpadu, který se zde během desetiletí navršil a také při úpravách parku.

Získali jsme místní sponzory - proto jsme mohli začít budovat nová vrata a toalety.

Celá situace přitáhla zájem médií a díky jim se zase ozývají další lidé, kteří chtějí pomoct. Spolupracujeme s VŠE obor Arts management - studenti vypracovávají studie využitelnosti a možnosti financování. A také se studenty dalších vysokých škol, kteří se zajímají o historii nebo o stavební situaci památky.

Co jsme dokázali…

během necelých dvou let, před nimiž jednání začala? Přivedli jsme do zámku vodu, zprovoznili v některých částech elektřinu, vybudovali toalety, odstranili nálety, vyčistily odpad po obvodu zámku, vyčistili nádvoří a část paláců, začali opravovat vypadané zdivo, opravili a vyčistili kapličku, začali konstruovat repliku dřevěné brány …

Kulturní akce

Zámek se konečně po desítkách let se souhlasem majitelů otevřel veřejnosti. Proběhly zde koncerty - při jednom z nich byli lidé tak nadšení, že nakonec všichni vstali a zpívali českou hymnu - akce pro děti, čtení s knihovnou, hodiny jógy na nádvoří, prohlídky, chystáme letní kino.  Zámek se stal součástí Slavnosti královny Johanky, dobového festivalu, který každoročně láká okolo 2000 návštěvníků. Královna Johanka letos poprvé po téměř šesti stech letech vyjede na koni ze zámecké brány.

Možnost nových vlastníků

Díky zvýšené pozornosti se objevují i někteří potencionální noví vlastníci. Rádi bychom, aby se zámku ujal někdo, kdo by byl zodpovědný, využíval jej adekvátním způsobem vhodným pro památku tohoto typu a přitom ponechal veřejnosti a obyvatelům možnost vstoupit a radovat se z tohoto mimořádného objektu. Rádi bychom také v nějaké organizační podobě zůstali přítomní v jeho budoucnosti a pomáhali jej postupně rekonstruovat.

Změna v myšlení a přístupu obyvatel

Obyvatelé městečka si stále více uvědomují důležitou roli této památky, kterou hraje ve městě i v jejich životech. Přestali jí vidět jako možnost černé skládky nebo sklad materiálu, ze kterého je možné si něco odnést. Začali o zámku uvažovat jako o součásti vlastního domova, i když je soukromě vlastněn. To je důvod, proč se snaží pomoci a organizovat uvnitř kulturní akce. Památka spojila různé skupiny, které původně měly řadu rozdílných názorů. Lidi si díky ní budují nový vztah k městu a hrdost na své rodné místo.

Prosba

Sledujte Facebookové stránky zámku: https://www.facebook.com/zamekrozmital/

Nebo sledujte stránky https://www.staryrozmital.cz/, kde najdete novinky nejenom o zámku.

Rádi bychom Vás také pozvali na 17. ročník Slavnosti královny Johanky.

Odkaz na událost: https://www.facebook.com/events/2275053976043404/

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode