Polovina vybraných pokut z lesního pychu patřila hajnému

18.02.2015 07:37

Období, kdy ve Starém Rožmitále starostoval Alois Kulovaný, je dobře v obecních knihách zaznamenáno, jelikož - podle pamětníků - pečlivé a podrobné zápisy prováděla jeho manželka. A tak máme štěstí, že od roku 1923 do března 1943 se v okresním archivu v Příbrami zachovalo dost písemností, ze kterých si můžeme připomínat svoji minulost. Kulovaný sice starostoval až do 5. května 1945, kdy byl z funkce odvolán spontánně vzniklým národním výborem, ale zápisy obce od dubna 1943 do konce války se ztratily.

A tak například z roku 1935 můžeme číst, že se obecní zastupitelstvo usneslo, že obecnímu hajnému vyplatí polovinu pokut, které dostanou občané za lesní pych a budou při něm hajným přistiženi. Inu, to se hajný před 80 lety jistě snažil, aby mu v lese jen tak nikdo neškodil!

O starorožmitálském obecním lese jsme přesně před rokem přinesli na dvě pokračování obsáhlý materiál. Popisovali jsme hospodaření s dřevem za 1. republiky i po roce 1948, jeho přínos pro obecní rozpočet, co v lese mohli a nemohli staroměstští občané dělat atd.

Jen tak mimochodem: Naše tehdejší otázka: Kdo ví, co je to za rostlinu, které se u nás říkávalo „mučice“? stále trvá. Tak se na ty dva loňské příspěvky znovu podívejte:

https://www.staryrozmital.cz/news/obecni-lesy-ve-starem-rozmitalu-cast-i-/

https://www.staryrozmital.cz/news/obecni-lesy-ve-starem-rozmitalu-cast-ii-a-posledni/

Bývalý starorožmitálský obecní les.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode