Před 70 lety vzniklo výrobní družstvo Kovostar

16.01.2020 07:47

Začátkem ledna 1950 začalo ve Starém Rožmitále pracovat výrobní družstvo Kovostar, s nímž jsou svázány osudy většiny rodin z obce. Vždyť do něho vstupovali dědové a pracovali otcové současných padesáti až sedmdesátníků. Nebyli to ale jen muži, kteří první roky pokračovali v cvokařském řemesle, postupně se měnil výrobní program a byly zaměstnávány i manželky a nakonec i jejich odrostlé děti.

Vlastní založení Kovostaru se odehrálo na valné hromadě 29. prosince 1949 v hostinci Hotel ve Starém Rožmitálu. Přihlášku do družstva na místě podalo 51 členů a bylo upsáno 91 podílů.

Ze začátku nemělo družstvo vlastní prostory, ty si postavilo až v dalších letech na konci Cvokařské ulice (dnes je zde Kemmler Electronic). Začínalo tedy v prostorech starorožmitálských cvokařských podnikatelů Vojtěcha Kaly a Josefa Kulovaného, kteří do družstva dali výrobní zařízení i zásoby. Někteří členové pracovali ve veřtatech doma.

Od firmy Kulovaný převzalo družstvo stroje v hodnotě 104 510 Kčs a od firmy Kala v hodnotě 463 635 Kčs, dále materiál a výrobky od firmy Kulovaný za 312 282 Kčs a od firmy Kala za 313 853 Kčs. Celkem tedy Kulovaní do družstva vložili za 416 792 Kčs a Kalové za celkem 777 488 Kčs. Úhrnem tedy bylo novému družstvu dáno do vínku za 1 194 280 Kčs základních prostředků, výrobků a materiálu.

Další podrobnosti a spoustu fotografií z tehdejší i pozdější doby najdete v článku, který jsme publikovali před pěti roky na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/pred-65-lety-vznikl-kovostar/

Ještě víc informací ovšem naleznete v knize Cvokaři, viz https://www.staryrozmital.cz/nabidka-knih/cvokari/

V začátcích posloužily družstevníkům dílny Vojtěcha Kaly v Cvokařské ulici (na snímku) a Josefa Kulovaného na začátku aleje, kde je dnes Cvokařské muzeum.

Pohled na novostavbu Kovostaru od jihu. V objektu dnes sídlí firma Kemmler Electronic. Archiv Cvokařského muzea

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode