Příběh rožmitálské kanalizace ještě nekončí 3/9

07.12.2016 05:34

Výstavba ale nezačala, jak bylo ve smlouvě o dílo uvedeno. 15. únor se změnil na 20. duben a ukončení se posunulo také o dva měsíce, až na Boží hod vánoční. Nová data obsahoval první dodatek ke smlouvě, který z celkových čtyř, bylo město nuceno s Vodními stavbami Rokycany podepsat, aby stavba byla vůbec dokončena.

Po čtyřech letech příprav bylo 20. dubna 2010 generálnímu dodavateli předáno staveniště. Výstavba více než deseti kilometrů kanalizace, dalších stovek metrů její rekonstrukce a souvisejících staveb začala. Dotčení obyvatelé začali šetřit korunky, aby si zaplatili povinnou přípojku na vlastním pozemku a zakoupili šachtičku, která usnadní eventuální opravy v budoucnu. Kdo peníze neměl, mohl požádat městský úřad o pětiletou půjčku na nízký úrok. Dosavadní jednotná kanalizace bude nadále sloužit jen jako dešťová a nová bude odvádět splašky do čistírny odpadních vod.

Obyvatelé chápou, že v 21. století už nelze pomyje odvádět jen tak do přírody a že se podstatně zlepší životní prostředí. Vždyť tuhle stavbu děláme pro své děti a vnuky, přesvědčují měsíc co měsíc starosta a místostarosta občany v Třemšínských listech, Příbramském deníku i na shromážděních.

V květnu, měsíc po zahájení prací, město konstatuje, že stavba celkově probíhá podle harmonogramu. Rožmitálská část je v předstihu a část ve Starém Rožmitále v mírném skluzu.

V červnu se ale Vodní stavby Rokycany s.r.o. přiznávají, že na stavbu kanalizace nemají dostatečné kapacity a žádají městský úřad o pomoc. A tak 10. června podepisuje Rožmitál se stavbyvedoucím rokycanské firmy tzv. smlouvu o spolupráci, podle níž město bude nejen investorem stavby, ale částečně i samo sobě dodavatelem, ovšem přes Vodní stavby Rokycany, kterým práci vyúčtuje.

Začínají komplikace.

Starý Rožmitál, Luh, listopad 2010

Starý Rožmitál, Nábřeží Bartoloměje Sadílka, listopad 2010

Starý Rožmitál, Cvokařská ulice, listopad 2010

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode