Příběh rožmitálské kanalizace ještě nekončí 5/9

12.12.2016 07:08

Začátkem října roku 2010 se rozeběhly naplno práce ve Starém Rožmitále, ale brzy, nejen zde, ale i ve městě skončily. Vodní stavby Rokycany se dohodly s městem, že 30. listopadu kvůli klimatickým podmínkám stavbu přeruší. Během zimy se tak provádějí jen nejnutnější opravy vad, nedodělky a zasypávají se ty největší díry v ulicích. Na Nový rok se mění i hlavní stavbyvedoucí. 12. ledna 2011 se Vodní stavby Rokycany městu zavazují, že ukončí práci na kanalizaci 25 dnů od jejího opětovného zahájení, nejpozději ale do 30. června 2011. V témže lednu zakládá jediný majitel a jednatel Vodních staveb Rokycany s.r.o. novou firmu Vodní stavby Plzeň s.r.o., v níž je rovněž jediným majitelem i jednatelem.

Vodní stavby Rokycany neplatí svým subdodavatelům. V březnu 2011 podávají Meliorace a.s. na rokycanskou firmu u Krajského soudu v Plzni návrh na insolvenční řízení, vůči které mají pohledávky přes pět milionů za práce na podzim předešlého roku. Rožmitálské radnici zatrnulo, město je rozkopané a zcela paralyzované. Naštěstí pro formální chyby v návrhu Meliorací krajský soud požadavek na úpadek rokycanských Vodních staveb zamítl a vrchní soud verdikt potvrdil. Ve městě zbývá dodělat 20 %, ale stavba více méně stojí. Koncem dubna měly být zahájeny dokončovací práce. Nebyly. Další termín byl 9. květen, i ten padl. V květnu 2011 přiznává starosta v Třemšínských listech, že nezbývá než se připravit na nejhorší.

„Vůbec nemám dobrý pocit při psaní těchto řádků,“ napsal a pokračoval: „Čtyři roky mi trvalo sehnat potřebné finanční zdroje a ani v nejmenším jsem si nemyslel, že půjde o jednoduchou stavbu. To, co se událo v ekonomice dodavatelské firmy, jsem však ani v nejmenším nemohl předpokládat a ani nepředpokládal. Přijměte, prosím, moji omluvu.“

Tentýž měsíc zakládá majitel Vodních staveb Rokycany novou firmu – eR-holding a.s., v níž je jediným akcionářem a členem představenstva.

 

Starý Rožmitál, Luh, polovina prosince 2010

Starý Rožmitál, Luh, 21. prosince 2010

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode