Příběh rožmitálské kanalizace ještě nekončí 8/9

19.12.2016 05:28

V říjnu 2011 jeden ze subdodavatelů odmontoval z kanalizace dvě tlaková čerpadla, protože nedostal od Vodních staveb Rokycany zaplaceno. Zařízení nechtěl vrátit, dokud neuvidí od města peníze. Zádrhel byl v tom, že Rožmitál čerpadla už jednou zaplatil – Vodním stavbám Rokycany. A tak tuto krádež ke škodě města řešilo Státní zastupitelství v Příbrami a policie v Přerově, odkud subdodavatel byl. Mezitím se ale musely splašky odčerpávat mechanicky.

19. prosince 2011 podává firma Josef Mázdra z Březnice, která pracovala jako subdodavatel ve Starém Rožmitále, u Krajského soudu v Plzni návrh na zahájení insolvenčního řízení s Vodními stavbami Rokycany. Má u nich nedobytnou pohledávku ve výši jednoho milionu korun. Tentokrát má návrh všechny náležitosti, soud řízení zahájil a na návrh Mázdry a firmy Lipatech prohlásil 2. března 2012 na Vodní stavby Rokycany s.r.o. konkurs a ustanovil insolvenčního správce.

Se svými pohledávkami v celkové výši 63 milionů kolrun vůči Vodním stavbám Rokycany s.r.o. se přihlásilo 61 věřitelů.

Mezi nimi je i město Rožmitál s pohledávkou přes dva miliony korun za provedené subdodavatelské práce podle smlouvy o spolupráci z června 2010. Tehdy si takhle Vodní stavby Rokycany řešily svůj problém s nedostatečnou kapacitou pro tak velkou stavbu, jakou kanalizace byla.

Nový bulharský majitel Vodních staveb a ani ten předešlý ovšem na veškeré výzvy krajského soudu o předložení dokumentace k firmě nereagují. Bulharský občan, kterého nemůže najít ani policie, se ale v jiných věcech činí. Přestože je firma v insolvenčním řízení, prodává do Bratislavy linku na drcení stavebního odpadu v hodnotě 16 mil. Kč, kterou si Vodní stavby Rokycany pořídily ani ne před dvěma roky za dotaci Státního fondu životního prostředí. Bratislavská firma ji obratem prodává zpátky do Čech, tentokrát firmě do Zbiroha.

Soud později celou transakci prohlásí za neplatnou a drtící linku, která měla mezitím pracovat na stavbě tunelu Blanka, musí zbirožský držitel vložit do konkurzní podstaty. Na konci roku 2011 se stačí ještě bulharský majitel Vodních staveb Rokycany stát jediným majitelem dalších dvou společností s ručením omezeným.

Starý Rožmitál, Alej Johanky z Rožmitálu, konec května 2011

Starý Rožmitál, Luh, soutka, polovina června 2011

Starý Rožmitál, Alej Johanky z Rožmitálu, polovina června 2011

Starý Rožmitál, Nábřeží Bartoloměje Sadílka, začátek srpna 2011

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode