Proč letos nemáme máj

15.05.2014 05:36

Pozornému člověku, který v těchto dnech prochází návsí kolem pomníku padlých a parkoviště, jistě neujde, že zde něco chybí.

Ano, chybí tady májka. Patrně je tak tomu proto, že vloni zde vydržela jen pár hodin. Ani rána se chudák holka nedočkala.

O stavbě máje jsme vloni informovali 30. dubna, hned jak byla navečer postavena, takto:

Dnes, 30. dubna 2013, postavili dobrovolní hasiči ve spolupráci s hostinkou Luckou Veselou na návsi Starého Rožmitálu tradiční májku. Nemá sice 23 metrů, tak jako májka postavená přesně před 90 lety tehdejšími staroměstskými mladíky, ale přesto se už zdaleka pěkně vyjímá.

Principem stavění máje je uhlídat májku (vrcholový chochol) před mladými hochy z okolních vesnic. Jejich snahou totiž je májku porazit nebo odříznout vrcholovou partii a odnést do své vesnice. Poražená, nebo odnesená májka je pro danou vesnici velkou ostudou. Jen aby k tomu letos u nás nedošlo, protože u májky tentokrát chybí kovové pláty, aby se nedala tak lehce podříznout.

Ale hned druhý den 1. května jsme přinesli tuto smutnou zprávu:

Včera 30. dubna 2013 vztyčili starorožmitálští hasiči na návsi máj, o čemž jsme ještě večer v Novinkách referovali. Naštěstí jsme pořídili jako dokument i fotografii, protože dnes 1. května ráno už byla máj uříznutá. Jako bychom to naší včerejší zprávou přivolali. Psali jsme totiž o ostudě, které je vesnice vystavena, jestliže si nechá máj porazit. Ráno ležel na asfaltu jen uříznutý kmen a ozdobená májka byla pryč! Občan projíždějící kolem v jednu hodinu po půlnoci už viděl máj skácenou k zemi. V kterépak okolní obci teď mají naši trofej?

Tak po této exkurzi do roku 2013 už asi víme, proč starorožmitálští letos stavění máje vzdali.

Takhle máj vypadala vloni 30. dubna navečer.

A ráno 1. května už z ní zbyly jenom třísky.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode