Staňte se detektivy!

11.02.2022 00:01

Už na čtyři sta starých snímků z Rožmitálska, často však doprovázených novým pátráním, si lze prohlížet na webu www.rozmitalskeobrazky.cz. Podbrdské muzeum tak zúročuje bohatou sbírku negativů především lékaře MUDr. Adolfa Růžičky z přelomu 19. a 20. století a učitele Václava Matouška z první poloviny 20. století.

Čtyřstovka však zdaleka není konečné číslo, další přibývají a přibývají. Čištění často poškrábaných a někdy i poničených negativů včetně následné digitalizace je však proces náročný a pracovníkům muzea v něm pomáhají také brigádníci. Na webu jsou už všechny Růžičkovy fotografie a do konce března přibudou Matouškovy.

A proč je řada z nich předmětem současného detektivního pátrání? Na mnohých negativech jsou neúplné popisky anebo úplně chybí. Takže lze muzeu pomoci s určením, kdy a kde byl snímek pořízen. Na webu je připojena lupa, každý snímek si tedy lze prohlédnout do nejmenších detailů. Třeba objevíte i své předky.

Pro ilustraci zveřejňujeme z webu Rožmitálské obrázky Růžičkovu fotografii ze Starého Rožmitálu pořízenou 20. března 1896 a naši ze včerejška. Rozdíl 126 let je evidentní.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode