Staroměšťáci se chystají na zastupitelstvo města

14.09.2023 00:28

 AKTUALIZOVÁNO v 19.15 hod.

Na zde uvedenou zprávu promptně reagoval starosta města Mgr. Pavel Bártl. Jeho vyjádření najdete zde.

Na pondělním veřejném zasedání rožmitálského zastupitelstva lze očekávat návštěvu Staroměšťáků. Téma: Most a zanesený potok ve Starém Rožmitále.

V zářijových Třemšínských listech věnoval starosta města Ing. Pavel Bártl shodou okolností většinu svého úvodníku právě problematice mostu. Shrnul celou kauzu a postup radnice při jejím řešení. O tom všem jsme už několikrát psali.

Přesto pár poznámek: O mostu, který je z roku 1934 a který prošel velkými povodněmi v letech 2002 a 2006, prohlásil statik už v roce 2015, že snese zatížení maximálně do dvou tun. Tehdy byla okamžitě instalována značka s omezením 8,5 tun.

Radnice se s mostem začala seriózně zabývat od roku 2017, tedy před šesti lety. Nejvážnějším a stálým problémem jsou finance. Dotace vzhledem k bezvýznamnosti mostu v rámci Evropy nebudou a do rozpočtu města se předpokládané náklady nevejdou.

Tak se začala ničit alej, čemuž se chtělo město - až se bude most stavět - použitím vedle zbudovaného pontonového mostu vyhnout. Situace se však vyvinula jinak. Ponton by mohl být už nyní, i když se most ještě nestaví. Sice by to také něco stálo, ale ušetřily by se tak koruny za budoucí opravu aleje.

A co kdyby někdo peníze (aspoň část) na nový most daroval? Fantazie? Kdepak! Na západ od nás je to běžné. Pak by se most mohl jmenovat po dárci! Třeba Most Františka K. nebo Radka S apod. Jako je Nábřeží Bartoloměje Sadílka. A uprostřed mostu by měl tabulku. Anebo se složí víc donátorů. Pak budou všichni uvedeni rovněž na věčnou paměť na tabulce a most se bude třeba jmenovat Most soudržnosti obyvatel.

Redaktor našeho webu chodí k mostu zásadně s fotoaparátem, aby pro čtenáře zachytil historický okamžik, kdy se z devadesátiletého mostu zřítí první automobil ...

***

Někdy příště se pozastavíme nad stavem potoka, spočítáme, kolik je v něm vranek a mihulí a budeme žádat osobní zodpovědnost a odškodnění od konkrétních úředníků, kteří zakázali potok čistit, za škody napáchané případnou povodní. Majitelé nemovitostí, kteří jsou v tzv. záplavovém území, nemohou být totiž proti povodni pojištěni anebo jen za nekřesťanské peníze.

Když bude někdy nový most, měl by být bez pilíře a o pár centimetrů vyšší

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode