Staroměšťáci se scházeli nejen v hospodách, ale i u studní

21.02.2019 03:05

Obyvatelé Starého Rožmitálu se kdysi scházeli nejen v pěti hospodách, ale i u veřejných studní. Tedy: Měli bychom být spravedliví, kdo se kde scházel - chlapi v hospodách a jejich ženy u studní, kde si i ony mohly popovídat.

Takové veřejné studny bývaly v obci tři. Nejstarší se nacházela ve Vsi u domu č. p. 90, ve kterém bydlel Rudolf Kříž, druhá byla v Luhu u Kodatů a třetí si vybudovali občané rovněž v Luhu u Brettlů. Na zřízení poslední studny, jak víme ze zápisů, přispěla obec v roce 1930 na základě žádosti jedenácti majitelů okolních domků částkou 800 Kč. Navíc podpořila i opravu pumpy u Rudolfa Kříže. Během 2. světové války hlásil starosta Alois Kulovaný na okresní úřad do Blatné, že „dvě studny jsou opatřeny krytem a čerpadlem, kanalizace v obci není a vodovod též v obci není“.

Teď už je všechno jinak. Nejenže veřejné studny nahradil městský vodovod a žumpy a břehy potoka kanalizace, ale v jediné současné hospodě se scházejí samozřejmě pospolu muži i ženy.

Jediná veřejná studna, která je díky starostlivosti Jiřího Trčky, stále funkční, se nachází v Luhu v Cvokařské ulici č. p. 75 „u Kodatů“

Veřejná studna v Rybově ulici před domem č. p. 90 „u Křížů“ nebo také „u Daniela“

Veřejná studna v Luhu před domem č. p. 68 „u Kalců“či také „u Brettlů“

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode