Starý Rožmitál má svůj prapor

02.05.2017 05:29

Na letošním 1. máji se poprvé objevil na veřejnosti prapor Starého Rožmitálu. Na žádost staroměstských usedlíků jej ideově a námětově navrhlo Cvokařské muzem, graficky ztvárnila Šárka Štěpánová z Luhu a vyrobila a zaplatila reklamní agentura Double Impact z Prahy.

Základními barvami – bleděmodrou a bílou vyjadřujícími čistý vzduch a neposkvrněnou přírodu v Brdech a rovněž trikolorou po obvodu se starorožmitálský prapor přiblížil již několik let existujícímu praporu Ruslandu.

Pod nápisem STARÝ ROŽMITÁL a štítovým znakem je ve stuze vyveden nápis Antiqua Civitas odkazující k původnímu středověkému názvu Staré Město. V emblému lze spatřit symboly, které charakterizují Starý Rožmitál, pokud jde o minulost i současnost.

Vpravo dole je znázorněn farní kostel Povýšení sv. Kříže s charakteristickou věží a bání. Starý Rožmitál byl od nepaměti duchovním centrem údolí a areál farního kostela je zdejší nejvýznamnější kulturní památkou. Vpravo nahoře znázorňují helma, žebřík a dvě sekyrky význam a dlouhou tradici místních dobrovolných hasičů. Ti nejen chrání životy a majetek občanů, ale od roku 1891 do současnosti vytvářejí společenský život v obci.

Vlevo dole každý rozpozná siluetu házenkáře, v případě Starého Rožmitálu se však jedná o národní házenou, která se zde hraje s malou přestávkou od konce 20. let minulého století. A konečně vlevo nahoře je symbol cvokařů a Cvokařského muzea. Cvokařské řemeslo kdysi živilo polovinu vesnice a cvokařská dílna byla v každé druhé chalupě. Zaniklé řemeslo dnes připomíná právě Cvokařské muzeum.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode