Starý Rožmitál stále přitažlivější

22.10.2018 07:09

V těchto týdnech se ve Starém Rožmitále opravují nejméně čtyři chalupy. Je vidět, že naše obec je pro rezidenty i lufťáky stále přitažlivější. A to je samozřejmě dobře. Jistě na tom má částečnou zásluhu vyhlášení Brd za chráněnou krajinnou oblast, ale zejména to bude bohatým společenským, kulturním a sportovním životem v rožmitálském údolí.

Jedním ze stavení, které dostává nový kabát je domek na aleji v Luhu. Milan Hlaváč a Šárka Hlaváčková původně chtěli jen zvýšit podkroví, ale nakonec byli nucení celou stavbu zbourat a začít znova od podlahy. Jak je vidět na snímku, na optimismu jim to ale neubralo.

Podobnou zkušenost jsme prožili i my s rekonstrukcí protějšího domku, který jsme přestavovali v roce 2008 na Cvokařské muzeum. Štítová stěna, která byla jako všechna stará stavení v Luhu z vepřovic, se náhle začala řítit k zemi.

Starousedlíci se ale vůbec nediví. Ne nadarmo se totiž traduje, že ještě ve 40. let letech minulého století se ve Starém Rožmitále stavby zakládaly tak, že se v zemi vyhloubila holínkou brázda …

Majitelé domku v Luhu hýří optimismem, i když ...

... museli svůj domek z vepřovic neplánovaně zbourat.

Teď začínají znovu

Před deseti lety při přestavbě protějšího domku na Cvokařské muzeum se zřítila štítová stěna z vepřáků

Vepřovice čili nepálené cihly z jílovité hlíny s přísadou vápna, slámy, plev, písku a chlévské mrvy se vyráběly a sušily na slunci u Nového rybníka kousek od Starého Rožmitálu. Foto: Cvokařské muzeum

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode