Svaz váhá

01.05.2020 12:58

Vzhledem k pandemii nového koronaviru jsou zastaveny i všechny soutěže národní házené. Pokud jde o mládežnická družstva, přenechal výkonný výbor SNH veškeré rozhodování na oblastních svazech, pokud jde o ligy, má rozhodující právo samozřejmě on.

V souladu s přijatou úpravou soutěžního řádu předložila včera sportovně-technická komise SNH návrhy týkající se všech soutěží dospělých, které vycházely ze stavu vládních opatření platných k datu 29. dubna. Pak se ale návrhy shodily ze stolu, když vláda v televizi informovala o postupném uvolňování přísných omezujících opatření. Od 11. května se již totiž mohou konat sportovní akce do sto účastníků.

Jednání bylo přerušeno a bude pokračovat nejpozději 4. května a to už se definitivně rozhodne, jak to bude s ligovými soutěžemi dál.

Na svém předešlém zasedání výkonný výbor stanovil jako nejzazší termín pro zahájení soutěží víkend 16. – 17. května (viz https://www.staryrozmital.cz/news/ii-liga-by-mohla-zacit-16-kvetna-kdyz-se-zacne-trenovat-dva-tydny-predtim1/), ovšem s podmínkou, že už dva týdny před tím budou moci hráči řádně trénovat. Nikdo ale neví, co se pod termínem řádně z hlediska vlády a i svazu myslí. Kdyby nakonec byla tato varianta přijata a II. liga i s naším Spartakem Rožmitál by měla být – jak je plánováno – dohrána do 14. června, znamenalo by to, že hráči budou od 16. května hrát čtyřikrát za sebou každou sobotu a neděli a ještě jednu neděli navrch. Do celkového počtu 100 lidí na hřišti bychom se asi vešli, rozestupy dva metry mezi diváky by byly také možné, dezinfekce by byla k dispozici, roušky by měl každý svoje, hráči by ale asi jen markýrovali kontakt se soupeřem... Neboť?

Naši hráči jsou ryzí amatéři, kteří by měli - nevíme proč – dávat všanc své zdravím, jen aby se, už tak zminiaturizovaná II. liga, dohrála. To je rozdíl od profesionálů v populárních sportech, kteří už potřebují vydělávat peníze. A když je nedostanou od diváků, příjem nahradí televizní práva. Všechny televize už lační, aby mohly přenášet sportovní přenosy. A národní házená? Kdy byla naposled v televizi?

Národní házenkáři hrají sobě a fanouškům, které znají většinou i jménem, ne pro peníze, ale pro radost.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode