V hlavní filmové roli Rožmitál, Jiří Plachý a další jeho občané

10.09.2013 07:22

V sobotu 14. září dojde ke slavnostnímu otevření zmodernizovaného kina v Rožmitále, tak zvaného E-Cinema. Filmové promítání začíná už od 14 hodin a bude s malými přestávkami trvat až do jedenácté  hodiny v noci. Do kina, kam je tentokrát vstup dobrovolný, můžete přijít kdykoliv mezi filmy.

Chceme upozornit na 17. hodinu, kdy začne promítání filmů o Rožmitále p. Tř., a tedy i o Starém Rožmitále. Na programu budou krátkometrážní filmy Spartakiáda v Rožmitále, Občané a dva díly filmu Být užitečný lidem. První díl z roku 1974 vypráví o životě města, když byl předsedou Městského národního výboru Jiří Plachý. Organicky tak navazuje na jeho nedávno knižně vydané vzpomínky.

Tímto vyslovujeme Kulturnímu klubu a vedoucímu kina pochvalu, za neotřelý přístup k prezentaci nedávné historie našeho města. Příště jistě přijdou na řadu hrané filmy či televizní inscenace, které byly v Rožmitálu natáčeny. Máme na mysli nejen známou Noc pastýřů, ale i film Skřivánčí ticho, který v roce 1989 ve městě natáčel režisér Antonín Máša. V hlavních rolích si zahráli Ladislav Frej, Petr Čepek, Jiří Kodet, Leoš Suchařípa, Vítězslav Jandák a Naďa Konvalinková. Děj se mimo jiné odehrával v Havlíčkově ulici a v rozestavěné přístavbě Kulturního domu ve Starém Rožmitále. Oko diváka by jistě potěšily i záběry přes Podzámecký rybník, semafor pod kaplankami v Rybově ulici atd. atd.

A takových filmů, kde „hrál“ malebný Rožmitál a jeho okolí, by se jistě našlo víc.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode