Víte, s kým žijete?

04.09.2015 05:03

Zdá se to neuvěřitelné, ale kromě kun skalních bychom mohli mít doma i jiné „roztomilé“ zvířátko. I když v tomto případě nemusíme slovo roztomilé dávat do uvozovek, neboť se vskutku jedná, na rozdíl od kun, o krasavce. Dokonce i jeho název vzbuzuje příjemné pocity, takže by si s ním pomalu mohly hrát i děti.

O koho tedy jde? O medvídka mývala!

Neměli bychom vzbuzovat ve Starém Rožmitále hned paniku, tak rovnou dodejme, že u nás v Podbrdí zcela určitě zatím není, ale kdo ví, jak to bude vypadat za pár let. Už je ho dost na jižní Moravě a dokonce už i v Karlovarském kraji, který od nás zase tak daleko není.

V případě medvídka mývala, který si vysloužil české (ale i třeba německé) pojmenování podle toho, že si svou potravu nejdříve omyje, se jedná o zavlečený druh ze severní Ameriky, podobně jako kdysi doputovali králíci do Austrálie. Po Evropě se údajně rozběhl ve 30. letech minulého století od německého Kasselu, kde maršál Göring nařídil jisté chovné stanici, aby mývaly vypustila do volné přírody, aby měl co střílet. Na rozdíl od Göringa, který následující válku nepřežil, mývalům se po pětačtyřicátém roce dařilo v rozbombardovaném Německu velmi dobře, zvlášť když se k nim přidali kamarádi z jiných, opuštěných chovných stanic.

Nyní odborníci odhadují, že v Německu řádí na venkově i v městech, v přírodě i v popelnicích na milion medvídků (Angličané je nazývají nacistickými chlupáči). A rychle se rozmnožují.

Jsou chytří až vychytralí, nemají přirozené nepřátele, staví si doupata pod střechami, loví hmyz a žáby, přehází kompost, podílí se na sklizni obilí na poli i ovoce na stromech a žádné ptačí hnízdo před nimi neobstojí. Člověka ale nenapadnou a nejsou mu nebezpeční. Střílet je u nás může jen myslivecká stráž.

Jo, a ještě na závěr. Medvídkové mývalové se s kunami dovedou skamarádit. A co kuny dovedou, si můžete osvěžit v našem zpravodajství z července https://www.staryrozmital.cz/news/kuny-utoci/

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode