Vlčava se nesmi vybagrovat, dokonce ani posíct

22.08.2022 14:44

V souvislosti s víkendovou velkou vodu, která mnohým obyvatelům Starého Rožmitálu zabrnkala na nervy, jsme se samozřejmě zajímali o to, proč je Vlčava stále v takovém stavu, v jakém je. Už několikrát jsme upozorňovali, že je zaděláno na průšvih a divili se, proč radnice nekoná.

Jak jsme se ovšem z dobře informovaných kruhů dozvěděli, radnice i osadní výbor konají: Žádají vyšší orgány o povolení potok vybagrovat.

Proč žádají? Poněvadž od roku 2016 je Vlčava ve Starém Rožmitále evropsky významnou lokalitou, tedy chráněnou oblastí pod názvem Niva Kotelského potoka. 

A jaké bylo vyjádření ochranářů? Žádost zamítnuta!. Potok se nesmí bagrovat a dokonce se nesmí ani tráva a rákos posíct! Ve Vlčavě totiž žijí mihule potoční a vranka obecná. Takže vybagrování úseku cca 300 metrů dlouhého by jim mohlo uškodit.

Je zvláštní, že AOPK a další ochránci, nemají pro všechny stejný metr: Člověk je přece také, stejně jako mihule, živočich a součást přírody. Ovšem je pravda, že člověk - na rozdíl od mihule - není ohrožený druh. Zatím...

Více jsme o Nivě Kotelského potoka ve Starém Rožmitále psali v roce 2015.

V roce 2016 zatloukli ochranáři na břeh Vlčavy v Luhu tabuli. Aby bylo jasno

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode