Vydařená starorožmitálská Noc kostelů

24.05.2014 08:33

Po dvou letech se ve farním kostele Povýšení sv. Kříže opět uskutečnila Noc kostelů. Tak, jako při premiéře, tak i tentokrát připravili věřící pro návštěvníky bohatý program, který trval od šesté hodiny podvečerní až do 23 hodin, kdy konec Noci ohlásilo zvonění.

Během prvních 120 minut bylo možné se zasvěceným výkladem obejít kostel. Pro mimorožmitálské jistě bylo zajímavých všech čtrnáct zastavení, ale pro místní byla hitem návštěva kaplanek, kam už několik desetiletí žádný návštěvník nevstoupil.

Po exkurzi v celém farním areálu následovalo dětské divadelní představení pod názvem Stvoření světa přímo v kostele, po němž zazněl horlivě očekávaný koncert Třemšínských kvítek, při kterém byl kostel zcela zaplněný. Kvítka, jež uspořádala v kaplankách výstavu o své více než dvacetileté činnosti, samozřejmě opět nezklamala a nadchla všechny posluchače. Po dvaadvacáté hodině se kostelem nesla duchovní hudba v podání chrámového sboru.

Po celou dobu zajímavého programu měly děti na faře k dispozici výtvarné dílny a dospělí mešní víno.

Dobrá věc se ve Starém Rožmitále opět podařila. Všem organizátorům, těm nápadnějším, i těm úplně nenápadným, patří veliký dík.

Při vstupu do kostela obdržel každý kamínek, jenž hodil do studny. Kolik bylo ve studni kamínků, tolik bylo celkem při Noci kostelů návštěvníků.

Prohlídka farního areálu začala u vstupní brány...

... pokračovala v kaplankách a poté na dalších 12 zajímavých místech u kostela i v kostele.

Letos  bylo poprvé možné fotografovat z kostelní věže. Je až neskutečné, jak Starý Rožmitál - oproti fotografiím před 80 či 100  lety - cloní vzrostlé stromy.

Takhle jsme viděli během Noci kryptu ...

... a takhle jsme měli možnost do ní nahlédnout v roce 2006, kdy byla naposledy otevřena.

Koncert Třemšínských kvítek měl velký úspěch. (Povšimněte si, že na oltáři je místo obrazu svatého Kříže socha Panny Marie Lurdské. Proč? Klikněte na https://www.staryrozmital.cz/news/jeste-k-panne-marii-lurdske-ve-farnim-kostele-zahada-trva/ )

Koncertu nadšeně aplaudovali diváci ...

... a s celou Nocí kostelů byl spolu se všemi očividně spokojen i regenschori farního chrámu ve Starém Rožmitále Hubert Hoyer.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode