Zámek: Co nám nadělí Mikuláš?

04.12.2014 06:58

Minulé pondělí, tedy 24. listopadu 2014, se mělo na oddělení památkové péče Městského úřadu v Příbrami konat jednání s vlastníkem rožmitálského zámku, firmou Trinity Coop, s. r. o. (viz  https://www.staryrozmital.cz/news/kauza-zamek-pokracuje-24-listopadu/  )

Pro porušování, resp. absolutní neplnění povinností, které ze zákona vyplývají pro vlastníka historické památky, totiž příbramský úřad zahájil s pražskou firmou správní řízení. Jednání se ale nekonalo. Majitelé z Rwandy nepřiletěli a právní zástupce z Prahy nepřijel. Ostatně už na kontrolní prohlídce objektu 14. listopadu 2014 (viz: https://www.staryrozmital.cz/news/rozmitalsky-zamek-mesto-slibilo-tvrdsi-postup-vuci-majiteli/ ) prohlásil advokát Gabriel Brenka, že se specializuje na mezinárodní právo a pokud jde o šlamastiku se zámkem, tak to je pro něj pole neorané.

Oddělení památkové péče odboru koncepce a rozvoje města MěÚ Příbram tedy nařídilo nové jednání na zítřejší pátek 5. prosince 2014. Tak uvidíme, co nám, rožmitálským, Mikuláš nadělí.

Horečná činnost úřadů povstala poté, co se 23. října 2041 zřítila část zámecké střechy nejstarší části ještě z dob Lvů z Rožmitálu a hrozí nebezpečí ztráty života všem, kteří kolem zámku procházejí či projíždějí.

Shodou okolností jsme právě v tyto dny dokončovali materiál o působení majitelů firmy Trinity Coop pana dr. Rodericka Marshalla a paní ing. Zuzany Mruškovičové ve Rwandě. Rešerši jsme pak ve formě seriálu zveřejňovali v Novinkách šest dnů počínaje 7. listopadem 2014.

Aktivní ve věci nešťastného rožmitálského zámku jsou však i jiní, zejména ing. arch Jan Pešta, který je nucen se na jeho postupnou zkázu dívat z oken svého sousedícího domu.

Pokračování zítra.

Věž zámku s ochozem, z něhož je překrásná vyhlídka na město.

Na ochoz vede z přízemí několik století staré a zachovalé spirálovité schodiště.

I přes devastaci nabízí zámek trochu poezie. Za rozbitým sklem se skrývá tzv. Malý palác.

Před druhou světovou válkou se elektrické vedení natahovalo po zdech.

Stavební materiál zanechaný nejméně před 20 lety městem jako by lákal: Jen začít stavět!

Na tomto a dalších snímcích představujeme zmar a beznaděj vládnoucí na zámku. To jsou totiž prostory, na které se už při rekonstrukci v 70. a 80. letech minulého století nedostalo.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode