Zemřela Anna Sováková - Homulková

24.04.2020 23:21

Včera média oznámila, že 21. dubna zemřela Anna Sováková, rozená Homulková (82), manželka herce Jiřího Sováka (1920 - 2000). Se svým budoucím mužem se seznámila v roce 1958 ve Starém Rožmitále, kde žili její rodiče a kam Jiří Sovák jezdíval na letní byt. Vzali se o dva roky později. Jak probíhaly jejich námluvy, to paní Sováková, které manžel a přátelé neřekli jinak než Andulko, prozradila v roce 2009 redaktorovi deníku Mladá fronta Dnes:

Jak jste se seznámili?

Jezdil za svým přítelem do Starého Rožmitálu, kde tehdy žili moji rodiče. Vyskytovala jsem se tam v té době sporadicky, protože jsem studovala na vysoké škole a během prázdnin jsme s přítelkyní dělaly průvodkyně po českých hradech a zámcích. Přesto jsem se tam občas mihla v době, kdy tam Sovák byl se svou bývalou ženou a bydlel u mých rodičů na letním bytě (č. p. 29 v Rybově ulici - naše poznámka).

Byl už tehdy slavný?

Ještě nebyl tak slavný, ale už se o něm vědělo. Bylo to v roce 1958.

Zhruba v době natáčení pohádky Dařbuján a Pandrhola.

Přesně. A on přišel a ptal se, jestli si může dát k nám na dvůr vůz. Druhé setkání přišlo asi o rok později, to už šel v kinech Dařbuján a Pandrhola. Šla jsem od autobusu a potkala ho. Měl na sobě příšerný hubertus, já byla po těžké chřipce a on byl na mě najednou příjemný. Pak mi začala hlásit mladší sestra: "Hele, ptal se na tebe Sovák." Posílal mi vzkazy, já jsem se chodila učit na hřbitov...

Na hřbitov?

Byl tam pochován dědeček, kterého jsem velmi milovala, druhý dědeček, kameník, hřbitov vytvořil, takže jsem si tam připadala domácky. A na tom hřbitově mě Jiří Sovák pozval na první schůzku. Od té doby tvrdil, že jsme se poznali na hřbitově.

Byl ještě ženatý?

Ne, to už se stihl podruhé rozvést.

A jak vás požádal o ruku? Nebo na to nebyl?

Budete se divit, ale napsal mé matce velmi ostrý dopis. Moje matka byla proti němu nepředstavitelně zasekyrovaná.

Nedivil bych se. Dvakrát rozvedený chlap jí svádí dceru...

... a dcera končí vysokou školu a zakouká se do dvakrát rozvedeného, a ještě k tomu herce, Sováka, o kterém se říká, že jde z průšvihu do průšvihu. V tom dopise ji upozornil, že nejsem ovce a že se budu rozhodovat podle svého.

Vy jste o tom věděla?

Nevěděla. Ale rozhodla jsem se, že po tomto dopisu si ho prostě vezmu! Už jsem měla po státnicích, bylo mi téměř dvaadvacet – a to už je věk, kdy se můžete rozhodnout. Nikdy jsem toho nelitovala.

Manželé Sovákovi na snímku Andreje Šťastného

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode