Zítřek patří masopustnímu veselí

12.02.2016 08:30

Zítra to ve Starém Rožmitále vypukne. Úderem poledne se z hospůdky U splavu vyrojí masopustní průvod a bude táhnout od Ruslandu, přes Luh až do Vsi. To bude veselí, to bude radosti! 

A jak u nás vypadal masopust dřív?

Ve Starém Rožmitále, na rozdíl od města, byl slaven všeobecně a velmi bujaře. Vesnicí pravidelně procházely průvody maškar, z nichž byly nejoblíbenější kobyla, bába a flašinet. Některý z účastníků si s tahací nebo foukací harmonikou vlezl do bedny s klikou a ostatní ho dopravovali z místa na místo. Průvod končil utopením Bakchuse v Podzámeckém rybníku nebo ve Vlčavě.

Později sloužilo za hlavní rekvizitu divadelní dělo, se kterým se chodilo střílet až do města na budovu radnice. Maškary se zastavovaly v každém stavení a dostávaly šišky (koblihy), jitrnice či tlačenku a samozřejmě šamprličku. Vždyť tou dobou bývaly ve staveních zabíjačky.

Masopustním pečivem byly koblihy a šišky. Koblihy z jemnějšího těsta se smažily na sádle nebo na umělém tuku. Většinou se plnily mákem, který se zde hodně pěstoval, někdy povidly. Šišky byly ze stejného těsta, ale neplněné.

Začátkem devadesátých let minulého století masopust ze Starého Rožmitálu jaksi vymizel. V roce 2004 se sice Eman Trefný za házenkáře a Michal Pešta za divadelní spolek snažili tradici masopustních maškar obnovit, ale bez úspěchu. Až před dvěma roky se to podařilo managementu hospůdky U splavu a dalším nadšencům a tak obcí po 22 letech opět prošel masopustní průvod. A vloni zase a letos tedy potřetí. Tak ať nám to vydrží!

Staroměstské maškary v roce 2014 a 2015

Letošního průvodu se účastní i hosté z Anglie. Minulou sobotu už byli ozdobou karnevalu v Milevsku

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode