Zlato: Odpůrci už zase prohrávají

26.04.2015 16:37

Sdružení Čechy nad zlato a Brdy nad zlato, obec Hvožďany a město Rožmitál p. Tř. uspořádaly v sobotu 25. dubna 2015 třetí jarní výstup na Petráškovu horu, která se stala symbolem odporu obyvatel z okolních obcí proti touze těžařských společností zničit krásnou podbrdskou přírodu a devastovat život místních obyvatel.

Z tribuny na návsi ve Vacíkově promluvila starostka Hvožďan Markéta Balková, hosté z dalších lokalit na území republiky ohrožených těžbou a také ochránci přírody.

Zvlášť zaujal projev Miloše Kužvarta, který mírnil optimismus odpůrců těžby zlata, jenž  vznikl na základě rozhodnutí ministerstva životního prostředí ze 16. ledna 2015 zamítnout žádost „o stanovení průzkumného území Vacíkov pro vyhledávání na průzkum zlatonosné rudy“ .

Zdůraznil, že nadnárodní koncerny neustále atakují státní orgány nejen ohledně Vacíkova, ale i dalších zlatonosných oblastí. Při pohledu na poutač na návsi zvoucí do Cvokařského muzea uvedl, že mu současná situace kolem zlata připomíná cvokárnu, i když muzeum ve Starém Rožmitále bude asi o něčem jiném.

Pro účastníky demonstrace na vacíkovské návsi však měl ještě horší zprávu. A ta se týkala v tichosti připravované Transatlantické obchodní dohody (TTIP) mezi USA a EU, která výrazně zužuje pod hrozbou sankcí prostor národních parlamentů a vlád prosazovat veřejný zájem v řadě oblastí (životní prostředí, ochrana spotřebitele, sociální práva aj.). Vyjednávání dohody totiž je neprůhledné a ovlivněné zájmy a lobováním velkých firem. Připravovaná dohoda, která nebude vůbec brát ohled na přání obyvatel, je tak tajná, že o ní nevědí ani europoslanci, řekl Kužvart.

My snad k tomu můžeme jen dodat, že na této situaci je vidět, kdo je nyní ve světě pánem. Politici to ale určitě nebudou – i když se tak tváří.

Po této sprše (i když krásně svítilo slunce) se na tři sta účastníků vydalo na celkem pětikilometrový (tam a zpátky) pochod na Petráškovu horu. Všichni byli u zazděné průzkumné štoly odměněni posezením u vlastnoručně opečeného špekáčku a pohárem piva či limonády. Nejmenší turisti ještě cestou dostali čokoládové dukáty a v potůčku ve svahu si mohli narýžovat pár zlatinek.

Teď už je jasné, že za rok se ve Vacíkově znovu sejdeme a náš odpor k devastaci brdské přírody bude muset být ještě hlasitější.

Více fotografií na https://www.facebook.com/Cvokarskemuzeum

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode