Zlato v Petráškově hoře stále láká

30.09.2015 05:18

Včerejší (29. září 2015) jednání ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra obrany Martina Stropnického (oba hnutí ANO) v Příbrami se zástupci Plzeňského a Středočeského kraje a obcí ohledně CHKO Brdy přineslo několik informací.

Za prvé se rozhodlo, že cesty v bývalém vojenském újezdu zůstanou účelové, to znamená, že na ně nebude připuštěna doprava, za druhé se zde nebude nic stavět, za třetí se počítá se třemi záchytnými parkovišti na okraji, za čtvrté se 1. ledna 2016 začne se značením turistických cest a za páté, a to pozor: Zůstává nedořešen statut Petráškovy hory! Do CHKO bude totiž zařazeno i zalesněné území jižně od silnice I/19.

Podle ministerstva životního prostředí by měla být zařazena do chráněné krajinné oblasti, a tím znemožněna eventuální těžba zlata, ministerstvo průmyslu si chce ale nechat otevřená zlatá vrátka a naopak Petráškovu horu z CHKO vyřadit. Možná by nebylo od věci do Rožmitálu, Hvožďan a na Petráškovu horu pozvat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) a přimět jej, aby se jasně vyjádřil. Příští týden má ale materiál k CHKO Brdy schvalovat vláda, takže už může být pozdě.

Včera bylo také obcím oznámeno, že pracoviště CHKO budou v Příbrami, Jincích a ve Spáleném Poříčí. K tomu, ale i k Petráškově hoře, se pro Příbramský deník vyjádřil poslanec a starosta Rožmitálu Ing. Josef Vondrášek:

„Umístění v Jincích považuji za nesmysl, když vlastní CHKO bude začínat až několik kilometrů od městyse, protože severně od komunikace Obecnice - Zaječov bude vojenské cvičiště. Z jednání ve skutečnosti nevzešlo nic nového. To vše, co bylo řečeno, víme a dokonce ani to, zda bude Petráškova hora u Vacíkova součástí CHKO Brdy, není dořešeno. Vše se projednává a toto místo s ložisky zlata chce prostě zachovat jako možný dobývací prostor ministerstvo průmyslu.“

Chcete-li vědět, co už jsme o VÚ a CHKO Brdy a také o permanentní bitvě o zlatonosnou Petráškovu horu napsali, klikněte zde zcela dole pod fotografií na štítek Brdy nebo zlato.

Petráškova hora. Foto z archivu obce Hvožďany
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode