Nevídaná roztržka kvůli poštovní známce

04.11.2015 06:47

Už několikrát jsme informovali o poštovní známce, kterou na počest Jakuba Jana Ryby vydala minulý měsíc Česká pošta. Třináctikorunová známka, která je k dostání například v informačním středisku na rožmitálském náměstí, byla příčinou nevídané roztržky mezi Českou poštou a rožmitálskou Společností Jakuba Jana Ryby, která pečuje o skladatelův odkaz. Výbor společnosti se dokonce od známky distancoval, i když její vydání podle tvrzení jeho představitelů sám inicioval. (viz https://www.jakubjanryba.cz/index.php/home )

O co jde? Společnost chtěla, aby na známce nebyl Rybův portrét, neboť žádný není znám, ale například starorožmitálské varhany či jiný artefakt připomínající slavného skladatele. Komise České pošty pro výtvarné řešení poštovních známek však schválila výtvarný návrh, na němž je portrét poněkud zestárlého Rybova syna Josefa Arnošta, jehož v roce 1845 vymaloval Václav Mánes.

Předseda komise ak. malíř Jan Kavan říká, že „členy komise zaujala právě odvážná koncepce pojetí skladatelova portrétu. Dobrý profesionální umělec nechce jen donekonečna reprodukovat navyklá klišé, jakými jsou v tomto případě varhany nebo naivistický domnělý profil skladatele.“ (Tím myslí známou, ale fiktivní podobiznu, kterou 80 let po Rybově smrti namaloval Gustav Pták.)

Roztržka mezi Českou poštou a Společností Jakuba Jana Ryby se v posledních dnech dostala z rožmitálského regionu dokonce na celostátní úroveň. Po zveřejnění stanoviska společnosti v Třemšínských listech, Periskopu a Příbramském deníku, se sporu chytla i MF Dnes.

Kdo ví, zda spor nepřispěje k tomu, že poštovní známka s Jakubem (Josefem) Janem (Arnoštem) Rybou bude jednou vyhledávanou filatelistickou raritou.

Více o známce si můžete přečíst na https://www.staryrozmital.cz/news/jakub-jan-ryba-ma-postovni-znamku/ nebo https://www.staryrozmital.cz/news/postovni-znamka-jakuba-jana-ryby-je-uz-na-svete/

Zapeklitou situaci se skladatelovou podobiznou jsme už letos řešili aprílovým žertíkem, viz https://www.staryrozmital.cz/news/nalezena-podobizna-j-j-ryby-/ , který jsme pak museli pro jistotu vysvětlovat v další zprávě https://www.staryrozmital.cz/news/kolik-je-znamo-podob-j-j-ryby/

MF Dnes z 26. října 2015

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode