Objevena šestá studna

28.11.2019 07:07

Z povídání o veřejných studnách ve Starém Rožmitále se stává nekončící seriál. Nejdříve jsme na začátku letošního roku uvedli – na základě hlášení starosty před 70 lety – že v obci byly a jsou tři veřejné studny. Pak jsme objevili čtvrtou v Ruslandu a nakonec nás čtenáři upozornili, že pátá je před hasičskou zbrojnicí v Rybově ulici. Takže jsme napočítali konečné číslo pět (viz naše přehledná zpráva https://www.staryrozmital.cz/news/pet-verejnych-studni-ve-starem-rozmitale/ )

A ejhle! Tu máš čerte kropáč! Zase to bylo špatně. Náš čtenář František Veselý z Luhu to nevydržel a před pár dny nás zavedl k šesté veřejné studni U tří chalup. Je tam tak pěkně zrezlá a schovaná, že ač kolem ní chodí mnozí Staroměšťáci na procházku, nikdo si jí ani nepovšimne,

A proč František Veselý o ní tak dobře věděl? Jako dlouholetý člen starorožmitálského sboru dobrovolných hasičů si totiž pamatuje, jak před více než 30 lety požárníci všechny veřejné studny čistili. Ne, že by je potřebovali při eventuálním požáru, čistili je pro lidi, kteří v jejich blízkosti žili. Aby měli čistou vodu.

I když máme už léta městský vodovod, neznamená to, že by se veřejné pumpy, u níž se dříve scházívali naši předci, měly zcela rozpadnout. Jistě by se našli nadšenci, kteří by se o tyto industriální památky (myšleno v Rybově ulici, Ruslandu a U tří chalup) postarali, aby je neodvál čas. Jako když před šesti lety rodina Hochmutova obnovila ve Starém Rožmitále litinové křížky z rožmitálských sléváren.

Zapomenutá veřejná studna s ruční pumpou U tří chalup

Ještě dnes lze na zrezivělé tabulce číst, že voda je pitná

Staroměstské křížky se v roce 2013 zaskvěly v původní kráse

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode