Osadní výbor je důležitým článkem mezi občany a městským úřadem

15.11.2014 18:25

V pátek 21. listopadu ve 12 hodin 59 minut má každý z nás poslední možnost vhodit do schránky v podatelně rožmitálského městského úřadu tzv. prohlášení kandidáta do osadního výboru ve Starém Rožmitále, které dostali do schránek všichni občané naší městské části, jež zde mají trvalé bydliště.

6. prosince nás pak z přihlášených zájemců o práci pro veřejné blaho čekají volby pětičlenného osadního výboru. 

Doposud jsou u nás členy výboru Jiří Homulka, Jaroslav Husák, František Mora a Jiří Plachý, který je předsedou. Do své smrti se na práci výboru podílel i Alexandr Naď. Osadní výbor pracuje v tomto složení od roku 2003. (Viz naše zpráva https://www.staryrozmital.cz/news/desetilete-jubileum-osadniho-vyboru-ve-starem-rozmitale/ )

Osadní výbor má spoustu práv, které se dotýkají městské části, ve které působí. Může zastupitelstvu, radě města či výborům navrhovat opatření v rozvoji Starého Rožmitálu a vyjadřovat se například k prodeji, koupi či pronájmu nemovitostí, ke vzniku stavebních parcel, k rozpočtu atd.

Při projednávání problematiky Starého Rožmitálu v zastupitelstvu či radě města by měl osadní výbor v předstihu dostávat materiály, aby se k nim mohl vyjádřit. Na druhé straně se vyjadřuje k připomínkám a podnětům předkládaných občany a zabývá se i drobnými zlepšeními v obci.

Ve všech otázkách ale platí, že konečná odpovědnost za rozhodnutí leží na zastupitelích a radě města. Osadní výbor však může přispět k objektivitě rozhodnutí nebo k tomu, aby rozhodnutí vyjadřovalo zájmy občanů.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode