Rok 1930: Šest hostinců a dvě trafiky

24.01.2020 08:59

Před třemi týdny jsme přinesli zprávu, jak kdo podnikal ve Starém Rožmitále před pětadvaceti lety. Podívejme se dnes, co kdo dělal v naší obci před 90 lety!

V roce 1930 (mimochodem je to rok, kdy se začala ve Starém Rožmitále hrát česká házená) totiž proběhlo sčítání lidu, kde musel každý uvést i své zaměstnání. A tak se dá z tehdejších písemností zjistit, že:

„Téměř každý občan ve Starém Rožmitále je zemědělcem, aspoň malým, chovaje drůbež a 1 – 2 kozy nebo krávu apod. Větší zemědělci provozují jako vedlejší zaměstnání povoznictví, vozí dříví kusové (kmeny), papírové čili brusné a palivové. Roku 1930 zde byli 1 mlynář, 27 cvokařů, 3 obchodníci s hřeby a kovaným zbožím, 1 kovář, 1 kolář, 2 krejčí, 4 švadleny, 2 obuvníci, 1 košíkář, 1 obchod smíšeným zbožím, 6 hostinců, 2 trafiky, 2 pily, 1 prodej prken a 1 autodoprava.“

A kdo chce znát ještě víc, tedy například jaká jména patří k jednotlivým povoláním, může si otevřít materiál na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/vite-cim-se-zivil-vas-predek/ , který jsme publikovali před pěti lety.

Jednou z populárních hospod ve Starém Rožmitále byla Na Letnej v Rybově ulici, kde se točila plzeň

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode