Z členské schůze konané 28. března 2015

31.03.2015 21:02

Poslední březnovou sobotu 2015 uspořádal oddíl národní házené TJ Spartaku Rožmitál po roce schůzi svých členům a příznivců. V házenkářské klubovně na plácku ve Starém Rožmitále se sešlo 39 mužů a jedna žena.

Přestože oddíl národní házené už nemá alespoň pět let ze záhadných důvodů předsedu, výbor funguje dobře a stará se nejen o sportovní činnost hráčů, ale i o házenkářské hřiště.

Právě rekonstrukce a modernizace házenkářského hřiště byla hlavním tématem ve zprávě o činnosti i v bohaté diskuzi, která ještě pokračovala i po oficiálním ukončení schůze při konzumaci výborného párku.  O ní ale bude psáno dále.

Jak informoval Ing. Josef Hrdina, připravuje se družstvo mladých, ve kterém jsou kluci i děvčata. Když těch deset dětí vydrží, měly by již na podzim hrát utkání na turnajích, neboť pro takový potěr mistrovské soutěže neexistují. Z hlediska budoucnosti národní házené v Rožmitále byla tohle jistě ta nejpozitivnější zpráva dne.

Ještě ale nejásejme! Mladí se dostanou do puberty a dorosteneckého věku, pak juniorského, zapálí se jim lýtka či se za prací odstěhují... a budeme zase tam, kde jsme nyní. Máme jediné mužstvo mužů a současným hráčům – ať chceme nebo nechceme – každým rokem přibývají vrásky na čele.

V diskuzi zazněl návrh obnovit Memoriál Karla Chloupka. Ten se u nás o prázdninách před lety hrával na počest zahynulých házenkářů ve 2. světové válce, ale vzhledem k asfaltovému povrchu našeho hřiště k nám soupeři odmítali jezdit. Když ale teď budeme mít kvalitní polyuretan, možná, že by stálo za úvahu opět změřit síly s jinými mužstvy, než se kterými hrajeme v západočeském oblastním přeboru. O Karlu Chloupkovi a jeho osudech si přečtěte zde https://www.staryrozmital.cz/news/pred-105-lety-se-narodil-karel-chloupek-/

V této souvislosti nadhodil předseda osadního výboru Milan Hochmut sen., zda by si házenkáři nevzali pod jakýsi patronát pomník padlým v obou světových válkách (i házenkářů) u autobusové zastávky, o který se nikdo nestará. Odpovědí bylo, že i na úklid hřiště se sejdou jen tři čtyři hráči. Víc ne. Hochmut sám uznal, že doba je jiná a na brigády se nikdo nehrne, snad ještě hasiči. A tak to asi dopadne tak, že jednou za rok či za dva toto pietní místo pošolíchají jen technické služby. Ostatně měly by to udělat zrovna teď - před 70. výročím ukončení války a osvobození.

Nějak mimochodem přešla informace, že letos je tomu přesně 40 let, co místní organizace Socialistického svazu mládeže obnovila ve Starém Rožmitále tradici národní házené, a už vůbec nebylo vzpomenuto, že je tomu přesně 85 let, co byl v naší obci poprvé sehrán mistrovský zápas.

Jistě by se slušelo za teplého počasí zorganizovat k těmto dvěma významným událostem v životě Starého Rožmitálu pořádnou oslavu.

O založení házenkářského mužstva i jeho konci v 60. letech si počtěte na: https://www.staryrozmital.cz/news/pred-50-lety-se-ve-starem-rozmitale-zavrsila-jedna-etapa-narodni-hazene/

Vloni v březnu jsme zprávu ze schůze házenkářů přinesli pod titulkem Radost ze současnosti, starost o budoucnost. Domníváme se, že tato věta stále platí. I tento rok naši házenkáři předvádějí vynikající výkony a zaslouží si poděkování. A i tento rok se nám svírá žaludek, aby mladí házenkáři u svého sportu vydrželi.

O připravované rekonstrukci a modernizace hřiště jsme už psali ve zprávě  https://www.staryrozmital.cz/news/podrobnosti-k-rekonstrukci-hazenkarskeho-hriste/  a tak zde okomentujme jen nové věci, které v klubovně zazněly.

Stavební práce zahrnující především natažení nového povrchu na stávající asfaltovou vrstvu hřiště a přestavbu malého hřiště by měly být hotovy do konce května. Provádějící firma by si měla práce plánovat tak, aby co nejméně narušila mistrovské zápasy našeho mužstva.

Petr Pazderník uvedl, že práce na vlastním házenkářském hřišti zaberou asi 14 dní, a tak pouze jedno utkání – 17. května 2015 s Ejpovicemi B – by se mělo hrát na hřišti u školy ve městě. Zbylé čtyři sehrajeme na domácím hřišti ve Starém Rožmitále.

Obě hřiště budou upravena tak, aby se na nich mohl hrát i tenis a na malém i volejbal. Oplocení starorožmitálského sportovního areálu není součástí dodávky a obě hřiště by měla být oplocena až tak do roka. Přimlouváme se, aby město našlo co nejrychleji peníze a plot nechalo instalovat. Investice téměř za tři miliony by mohla být vandaly rychle zlikvidována.

Stavebním dozorcem nad rekonstrukcí a modernizací hřišť byl jmenován vedoucí odboru výstavby a životního prostředí na Městském úřadě Ivan Havel. Vzhledem ke specifičnosti zakázky jistě uvítá, že průběh stavby budou chodit pozorovat i členové Spartaku a samotní hráči.

Nu, už se všichni těšíme na 31. května 2015. To totiž přivítáme v utkání dvacátého kola Oblastního přeboru Západočeského kraje mužstvo Litic poprvé na fungl novém stadionku!

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode